12 Μαΐ 2009

ΔΕΣΦΑ - Γκάζπρομ υπέγραψαν για τον αγωγό Σάουθ Στριμ

Επήλθε συμφωνία μεταξύ του ΔΕΣΦΑ και της ρωσικής Γκάζπρομ, για την ίδρυση της μεικτής εταιρείας που θα κατασκευάσει και θα διαχειρίζεται τον τμήμα του αγωγού Σάουθ Στριμ, το οποίο θα διέρχεται από το ελληνικό έδαφος.

Αυτό αναφέρουν πληροφορίες από το υπουργείο Ανάπτυξης, καθώς ο υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης, πρόκειται να συναντηθεί αύριο με το Ρώσο πρέσβη, για να συζητήσουν τις λεπτομέρειες της υπογραφής, ενώ η υπογραφή αναμένεται να γίνει στη Μόσχα, την Παρασκευή.

Η συμφωνία με το ΔΕΣΦΑ ακολουθεί αντίστοιχες με τη Σερβία και την Ουγγαρία, χώρες από όπου θα διέλθει ο βόρειος κλάδος του αγωγού. Από την Ελλάδα, ως γνωστόν, θα διέλθει ο νότιος κλάδος, ο οποίος θα καταλήξει υποθαλασσίως στην Ιταλία, με δυναμικότητα περίπου 10 δισ. κυβικών ετησίως.

Σημαντικό σκέλος του έργου αφορά στο τμήμα του στη Βουλγαρία, όπου θα καταλήγει ο αγωγός μετά τη διέλευσή του από το βυθό της Μαύρης Θάλασσας, προκειμένου στη συνέχεια να διακλαδωθεί προς Σερβία και Ελλάδα.

Η συμφωνία ωστόσο της Γκαζπρόμ με την αντίστοιχη Βουλγαρική καθυστερεί, λόγω διαφωνιών των δύο εταιρειών για τη χρήση του δικτύου. Επίκειται δε η υπογραφή της, μετά από συνομιλίες του Βούλγαρου πρωθυπουργού Στάνισεφ με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα και τη συμφωνία να κατασκευαστεί ξεχωριστό δίκτυο για τη διέλευση τράνζιτ του αγωγού.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: