13 Μαΐ 2009

Αυστραλία: Τουρκική αντίδραση για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων

http://cache.daylife.com/imageserve/0gLn9kx1ii21x/340x.jpg

Σε φάση όξυνσης εισέρχονται οι σχέσεις Αυστραλίας - Τουρκίας μετά την απόφαση της πολιτειακής κυβέρνησης της Νότιας Αυστραλίας να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Ποντίων, των Αρμενίων και των Ασσυρίων.

«Οι θερμές σχέσεις Αυστραλίας -Τουρκίας ενδέχεται να διαταραχθούν μετά την απόφαση ...», παρατήρησε ο Τούρκος πρέσβης στην Αυστραλία Μουράτ Ερσαβσκί, ο οποίος παράλληλα εξέφρασε την μεγάλη του θλίψη και απογοήτευση για την απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης της Νότιας Αυστραλίας Μάικλ Άτκινσον να επισκεφθεί την Ελλάδα, την ερχόμενη εβδομάδα και να μιλήσει σε εκδήλωση Ποντίων στη Θεσσαλονίκη.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα, μετά από εισήγηση του κ. Άτκινσον η βουλή της Νότιας Αυστραλίας αναγνώρισε επίσημα τη γενοκτονία των Ποντίων με αποτέλεσμα η Τουρκία να κάνει επίσημο διάβημα στην αυστραλιανή κυβέρνηση.

Ο ίδιος ο κ. Άτκινσον δήλωσε ότι αποτελεί τιμή για τον ίδιο η πρόσκληση να μιλήσει σε δημόσια συγκέντρωση της Πανποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας που θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα στην πλατεία της Αγίας Σοφίας της Θεσσαλονίκης, με την ευκαιρία της επετείου της Γενοκτονίας των Ποντίων.

«Με τις ενέργειές του θέτει σε κίνδυνο τις καλές σχέσεις Αυστραλίας-Τουρκίας», τόνισε από την πλευρά του ο Τούρκος πρέσβης.

Εξάλλου, με αναλυτική της ανακοίνωση η τουρκική πρεσβεία στην Καμπέρα καταδικάζει την απόφαση της βουλής της πολιτείας της Νότιας Αυστραλίας να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Ποντίων.

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι οι δηλώσεις κάποιων υπουργών ήταν προσβλητικές για τους Τούρκους και την χώρα τους και ότι οι καλές σχέσεις Αυστραλίας-Τουρκίας διατρέχουν τον κίνδυνο να διαταραχθούν μόνιμα.

Όπως υποστηρίζει η τουρκική πρεσβεία, η αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων αποτελεί έργο του πανίσχυρου ελληνικού λόμπι που φέρεται αποφασισμένο να επαναφέρει ανταγωνισμούς του παρελθόντος και να διαστρεβλώνει γεγονότα: «Δεν πρέπει τα εθνικά λόμπι να μπορούν να διαταράσσουν τις άριστες σχέσεις των χωρών μας που ξεκίνησαν από την Καλλίπολη και τα σχόλια τότε του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ για τη γενναιότητα των Αυστραλών που έπεσαν μαχόμενοι».

«οι πολιτικοί -συνεχίζει η ανακοίνωση- δεν μπορούν και δεν πρέπει να ξαναγράφουν την ιστορία. Ειδικά την ιστορία χωρών που βρίσκονται στην άλλη άκρη του πλανήτη και για γεγονότα που έγιναν πριν έναν αιώνα».

Πηγή

ΚΑΛΑ ΑΠΙΣΤΕΥΤΟΙ ΟΙ ΑΝΑΤΟΛΙΤΕΣ !! ΕΚΤΟΣ ΒΕΒΑΙΑ ΟΤΙ ΕΠΙΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΤΟ ΓΝΩΣΤΟ ΤΡΟΠΑΡΙ ΟΤΙ ΘΑ ΔΙΑΤΑΡΑΧΘΟΥΝ ΝΤΕ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΟΠΩΣ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΜΙΛΑΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΡΙΣΤΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΛΕΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΠΟΛΗ. ΤΩΡΑ ΑΝ ΟΙΚΟΔΟΜΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΔΥΟ ΧΩΡΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΥΣΤΡΑΛΟΙ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΣΚΟΤΩΘΗΚΑΝ ΠΟΛΕΜΩΝΤΑΣ Ο ΕΝΑΣ ΤΟΝ ΑΛΛΟ ΣΤΟΝ Α΄ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΠΟΛΗ ΑΛΛΑ ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΔΙΑ ΜΑΧΩΝ ΣΤΗΝ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΤΟΤΕ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΤΙ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΕΙΣ ΠΟΥ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΗΣΑΜΕ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΥΣΤΡΑΛΟΥΣ ΔΙΠΛΑ ΔΙΠΛΑ ΣΕ ΔΥΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΙΜΑ ΑΝΑΚΑΤΕΥΤΗΚΕ ΜΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ? ΣΙΓΟΥΡΑ ΑΝ ΡΩΤΗΣΟΥΜΕ ΑΥΤΟ ΘΑ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΑΥΣΤΡΑΛΟΙ ΒΕΤΕΡΑΝΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟΝ ΚΕΜΑΛ ΚΑΙ ΤΙΣ ΦΙΛΟΦΡΟΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ.

http://www.greekembassy.org.au/images/editor/img/Forgotten_Anzacs_LR.jpg

Δεν υπάρχουν σχόλια: