17 Μαΐ 2009

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ"

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε από τις 6 ώς τις 12 Μαΐου και στην εκτίμηση του τελικού αποτελέσματος των ευρωεκλογών δίνει 39.4% στο ΠΑΣΟΚ και 36.6% στη ΝΔ. Στην αντίστοιχη έρευνα που είχε δημοσιεύσει η “ΜτΚ” την προηγούμενη εβδομάδα το ΠΑΣΟΚ συγκέντρωνε ποσοστό 37.3% και η ΝΔ 34.2%, όπερ σημαίνει πως και τα δύο κόμματα αυξάνουν την εκλογική επιρροή τους κατά βάση συσπειρώνοντας τους ψηφοφόρους τους. Η άνοδος της ΝΔ είναι της τάξης των 2.3 μονάδων και του ΠΑΣΟΚ 2.1 και έτσι η διαφορά μειώνεται στο 2.8%.

Αντίθετα τα ποσοστά των μικρότερων κομμάτων περιορίζονται, προφανώς ως αποτέλεσμα της πίεσης που ασκεί η πόλωση στην προσπάθεια επανασυσπείρωσης των δύο κομμάτων εξουσίας. Έτσι η εκτίμηση του τελικού αποτελέσματος των ευρωεκλογών θέλει το ποσοστό του ΚΚΕ να διαμορφώνεται στο 7.7% (από 8.6%), ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑΟΣ και Οικολόγοι-Πράσινοι έχουν την ίδια εκλογική επιρροή. Ειδικότερα ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 4.6% (από 6.9%), ο ΛΑΟΣ επίσης 4.6% (από 4.7%) και οι Οικολόγοι-Πράσινοι 4.5% (από 6.5%). Κάποιον από τους υπόλοιπους σχηματισμούς που θα συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές εμφανίζεται πως θα ψηφίσει το 2.6% (1.8% στην προηγούμενη μέτρηση).

Ένας στους δύο Έλληνες εκτιμά πως οι ευρωεκλογές ως διαδικασία είναι εξίσου σημαντική με τις εθνικές εκλογές και γι’ αυτό το 85% δηλώνει πως επιθυμεί να λάβει μέρος. Στην ερώτηση “πόσο σημαντικές είναι οι ευρωεκλογές;” το 49% απαντά το ίδιο με τις εθνικές, το 11% τις θεωρεί πιο σημαντικές και το 38% λιγότερο. Επίσης το 83% αναγνωρίζει πως οι αποφάσεις των Βρυξελλών επηρεάζουν σημαντικά ακόμη και θέματα της καθημερινότητάς μας.

Παράλληλα η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών φαίνεται πως δεν επηρεάζεται από τη χαλαρότητα της διαδικασίας ούτε από το ότι οι εκλογές πραγματοποιούνται στις 7 Ιουνίου, δηλαδή εν μέσω εορταστικού τριημέρου, και δηλώνει πως θα ψηφίσει. Ειδικότερα το 85% δηλώνει πως θα προσέλθει στην κάλπη (από αυτούς το 15% θα συνδυάσει και εκδρομή), ενώ μόλις το 8% απαντά πως θα επιλέξει εκδρομή αντί εκλογών και το 7% δεν έχει αποφασίσει ακόμη. Σε αντίστοιχη έρευνα που πραγματοποιήθηκε για τη “ΜτΚ” και δημοσιεύτηκε το Μάρτιο τα ποσοστά των πολιτών που δήλωναν πως θα ψηφίσουν ήταν αντίστοιχα υψηλά και κυμαίνονταν στο 90% (το 63.3% απαντούσε ότι θα ψηφίσει και το 27.1% πως θα συνδυάσει ψήφο και εκδρομή).

Η απάντηση βεβαίως αφορά πρόθεση συμμετοχής, ωστόσο σε κάθε περίπτωση αποτυπώνει το ενδιαφέρον των Ελλήνων για συμμετοχή, τη στιγμή μάλιστα που το τελευταίο “Ευρωβαρόμετρο” της Eurostat έδειχνε πως μόλις το 34% των πολιτών των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε. είναι αποφασισμένο να προσέλθει στις κάλπες την 7η Ιουνίου.

Εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος

ΝΔ 36,6%

ΠΑΣΟΚ 39,4%

ΚΚΕ 7,7 %

ΣΥΡΙΖΑ 4,6%

ΛΑΟΣ 4,6%

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ 4,5%

ΑΛΛΟ 2,6%

Ερώτηση: Φέτος οι Ευρωεκλογές είναι στις 7 Ιουνίου μαζί με το εορταστικό τριήμερο του Αγ. Πνεύματος. Εσείς τι θα κάνετε εκείνη την μέρα;

Θα τα συνδυάσω και τα δυο 15%

Θα πάω εκδρομή 8%

Θα ψηφίσω 70%

ΔΓ/ΔΑ 7%

Ερώτηση: Πόσο σημαντικές είναι για σας οι Ευρωεκλογές;

Το ίδιο όσο και οι εθνικές 49%

Λιγότερο από τις εθνικές 38%

Περισσότερο από ό,τι οι εθνικές 11%

ΔΓ/ΔΑ 2%

ΟΛΗ Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΕΔΩ

ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΤΗΝ ΘΕΩΡΩ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΑΞΙΟΠΙΣΤΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: