27 Μαΐ 2009

Αμερικανοί στην Κύπρο για πετρέλαιο

http://www.noiazomai.net/aoz_kariotis.files/image014.jpg

Αμερικανική θα είναι η πρώτη εταιρεία που θα αρχίσει τις έρευνες για εντοπισμό πετρελαίου και φυσικού αερίου νοτιοδυτικά της Κύπρου εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας
. Στην αποκάλυψη αυτή προέβη χθες, με τον πιο επίσημο τρόπο, ο αμερικανός πρεσβευτής κ. Φρανκ Ούρμπαντσικ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Λευκωσία με την ευκαιρία της λειτουργίας της Διεθνούς Εκθέσεως Κύπρου.

Ο αμερικανός διπλωμάτης δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το πότε θα αρχίσουν οι έρευνες (απλώς ανέφερε «σύντομα »), δηλώνοντας όμως ότι θα αυξηθούν σημαντικά οι αμερικανικές επενδύσεις στην Κύπρο με την έλευση της αμερικανικής εταιρείας ενέργειας, η οποία θα αρχίσει να εξερευνά τις νοτιανατολικές ακτές της Μεγαλονήσου.

Κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου έχουν εντοπισθεί περίπου πριν από έναν χρόνο στη συγκεκριμένη περιοχή από ερευνητικά και ωκεανογραφικά σκάφη που είχε εκμισθώσει η κυπριακή κυβέρνηση, η οποία μάλιστα προχώρησε και σε συμφωνίες για την εκμετάλλευση του πετρελαίου με τις γειτονικές προς αυτήν χώρες Αίγυπτο και Λίβανο. Η Αγκυρα όλο αυτό το διάστημα όχι μόνον παρενοχλούσε με φρεγάτες τα ερευνητικά πλοία που επιχειρούσαν για λογαριασμό της κυπριακής κυβέρνησης, αλλά επισήμως ανέφερε ότι δεν αναγνωρίζει την ΑΟΖ Κύπρου και ότι εν πάση περιπτώσει αν υπήρχε περίπτωση εκμετάλλευσης κοιτασμάτων πετρελαίων, πρέπει να έχουν σε αυτήν συμμετοχή και οι Τουρκοκύπριοι.

Παράλληλα η Αγκυρα προχώρησε και σε δικές της έρευνες με ωκεανογραφικά και σεισμολογικά σκάφη σε περιοχές του Αιγαίου, φθάνοντας ακόμη και ως το Καστελόριζο. Η Λευκωσία διατηρεί χαμηλούς τόνους για το όλο θέμα, απέφυγε να ανακοινώσει ότι αρχίζουν οι έρευνες και άφησε την αμερικανική πλευρά να αποκαλύψει ότι στις έρευνες αυτές θα μετάσχει αμερικανική εταιρεία ενέργειας. Διπλωματικές πηγές στη Λευκωσία χαρακτήριζαν την ενέργεια αυτή «κίνηση ματ», τη στιγμή που εφεξής θα είναι δύσκολο για τα τουρκικά πολεμικά σκάφη να πλησιάζουν τα αμερικανικά ερευνητικά με σκοπό να τα παρενοχλήσουν. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν προς «Το Βήμα» ότι άδειες για εντοπισμό θα δοθούν και σε άλλες εταιρείες από την Ευρώπη.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: