26 Μαΐ 2009

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΑΠΟ ΣΑΡΚΟΖΙ ΚΑΙ ΜΕΡΚΕΛ


Και ξαφνικά, το κοιμισμένο προεκλογικό τοπίο της Γαλλίας ξύπνησε από έναν καβγά- έναν καβγά όχι για την οικονομική κρίση και τα κοινωνικά προβλήματα, αλλά για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. «Το UΜΡ λέει όχι στην Τουρκία, σήμερα και για πάντα», διακηρύττει το κυβερνών κόμμα, πασχίζοντας να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του.

Μπορεί στον δρόμο, στις αγορές, στα εργοστάσια της Γαλλίας ο κόσμος να ζει και να αναπνέει με μόνη έγνοια την οικονομική κρίση, δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν όμως στο Ίντερνετ έδειξαν πως τα ενεργά μέλη του δεξιού UΜΡ έχουν κάτι ακόμα στο μυαλό τους: την Τουρκία. Κι επειδή το κόμμα του Νικολά Σαρκοζί δεν θέλει επ΄ ουδενί να δει τις ευρωεκλογές να μετατρέπονται σε δημοψήφισμα για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται ο Γάλλος πρόεδρος τα της οικονομίας, βάλθηκε να σπρώξει στην κορυφή της προεκλογικής ατζέντας αυτό ακριβώς: την Τουρκία. Άλλωστε τα γκάλοπ των ευρωεκλογών είναι τουλάχιστον δυσοίωνα: στο 28% τοποθετούν το UΜΡ, στο 22% τους σοσιαλιστές, στο 12% συνολικά τους ευρωσκεπτικιστές και ακροδεξιούς υποψήφιους. Η μεγάλη νικήτρια ωστόσο αναμένεται να είναι η αποχή, που πιθανότατα θα ξεπεράσει και το 57% του 2004.

Το κυβερνών κόμμα λοιπόν έχει βάλει όλα τα ηγετικά στελέχη του, από τον πρωθυπουργό Φρανσουά Φιγιόν μέχρι τον γενικό γραμματέα Ξαβιέ Μπερτράν, να δηλώνουν δημοσίως «όχι» στην ένταξη της Τουρκίας. Μπαίνοντας στο παιχνίδι- ή πέφτοντας στην παγίδα, αναλόγως πώς το βλέπει κανείς- σοσιαλιστές, πράσινοι και ακροδεξιοί (οι δύο πρώτοι είναι υπέρ της ένταξης, οι τελευταίοι κατά) βάλθηκαν να κατηγορούν τον Σαρκοζί ότι λέει ψέματα στον λαό και χρησιμοποιεί «διπλή γλώσσα», διότι επί προεδρίας του στην Ε.Ε. άνοιξαν δύο νέα κεφάλαια στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, το κεφάλαιο που αφορά το επιχειρηματικό δίκαιο και το κεφάλαιο που αφορά τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας. «Εμείς θέλουμε διαπραγματεύσεις για μια ειδική σχέση με την Τουρκία», έσπευσε να ξεκαθαρίσει ο γ.γ. του UΜΡ Ξαβιέ Μπερτράν. «Δεν έχουμε καμία διάθεση να γίνουν τα σύνορα της Ε.Ε. τα σύνορα με το Ιράν και το Ιράκ. Είμαστε οι μόνοι ξεκάθαροι. Δεσμευόμαστε να πούμε “όχι” στην Τουρκία. Αξίζει τον κόπο να ψηφίσει κανείς υποψήφιους που δεσμεύονται να πούνε όχι στην Τουρκία σήμερα, αύριο και μεθαύριο».

«ΟΧΙ στην Τουρκία» επαναλαμβάνει στη γειτονική Γερμανία και η Άνγκελα Μέρκελ- το συμπεριέλαβε μάλιστα στο πρόγραμμα των Χριστιανοδημοκρατών για τις ευρωεκλογές, προκειμένου να διαχωρίσει τη θέση της από τους κυβερνητικούς της εταίρους, τους Σοσιαλδημοκράτες. Δεν αποκλείεται λοιπόν να υπάρξει οσονούπω νέο ξέσπασμα του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει προ δεκαπενθημέρου «γελοία» την προσπάθεια Γάλλων και Γερμανών «να αλλάξουν στη μέση τους κανόνες του παιχνιδιού».

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: