9 Μαΐ 2009

Ταλάτ : Δημοψήφισμα μέχρι το τέλος του έτους

http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/05/06/turkey.jpg

Ο Τ/κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δήλωσε πως η τ/κ πλευρά στοχεύει να συμπληρώσει τον πρώτο γύρο των συνομιλιών για το Κυπριακό στο τέλος Ιουνίου και να καλέσει για δημοψήφισμα μέχρι το τέλος του έτους ή στις αρχές του 2010.

Οπως μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή, μιλώντας σε διάσκεψη στο Πανεπιστήμιο Kadir Has της Κωνσταντινούπολης, ο κ. Ταλάτ είπε πως το ψευδοκράτος ελπίζει, επίσης, να ολοκληρώσει το δεύτερο γύρω μέχρι το τέλος Ιουλίου και να αρχίσει η διαδικασία πάρε-δώσε το Σεπτέμβριο.

''Εξετάζουμε ένα τέτοιο χρονικό πλαίσιο'', ανέφερε ο κ. Ταλάτ, προσθέτοντας πως ''γνωρίζουμε ότι η διεθνής κοινότητα και τα ΗΕ είναι θετικά σε ένα τέτοιο χρονικό πλαίσιο. Οι Ε/κ δεν το απορρίπτουν, αλλά και δεν είναι εκφραστές του'', ανέφερε.

Ο κ. Ταλάτ είπε πως η διακυβέρνηση και ο διαμοιρασμός της εξουσίας είναι τα κύρια θέματα του Κυπριακού, προσθέτοντας πως οι δυο πλευρές έχουν πετύχει μια σημαντική προσέγγιση σε αυτά τα θέματα εκτός της εκτελεστικής εξουσίας.

''Καθώς έχουμε επιτύχει πρόοδο στον τομέα του μεγαλύτερου προβλήματος, θεωρώ πως δεν υπάρχει λόγος να μην ολοκληρώσουμε τις συνομιλίες επιτυχώς'', πρόσθεσε.

Απόφαση ΔΕΚ
Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, ο κ. Ταλάτ αναφέρθηκε και στην απόφαση Οραμς και είπε ότι το Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων ''τοποθέτησε βόμβα στο τραπέζι των συνομιλιών''.

Ο κ. Ταλάτ ισχυρίζεται ακόμα ότι η απόφαση θα έχει ως αποτέλεσμα την χωρίς ευελιξία διαπραγμάτευση της ε/κ πλευράς στις συνομιλίες και ειδικά στο περιουσιακό.

Δολοφονία Σολωμού από Εργκενεκόν
Σε ερώτηση κατά πόσον ο Σολωμός Σολωμού δολοφονήθηκε από ομάδα της παρακρατικής οργάνωσης Εργκενεκόν, ο Μεχμέτ Αλί ταλάτ δήλωσε άγνοια.

Στα σχετικά δημοσιεύματα αναφέρεται ότι η τουρκική εφημερίδα ''Ταράφ'' στο χθεσινό της φύλλο έγραψε ότι στο κατηγορητήριο της υπόθεσης Εργκενεκόν γίνεται αναφορά στη δολοφονία του Σολωμού από ομάδα της Εργκενεκόν, αποτελούμενη από 23 άτομα.

Η ομάδα αυτή έφθασε στα κατεχόμενα με αεροσκάφος που απογειώθηκε από τη βάση Ιντζιρλίκ των Αδάνων και προσγειώθηκε σε παράνομο στρατιωτικό αεροδρόμιο των κατεχομένων.

Το άτομο που φέρεται να πυροβόλησε τον Σολωμού, όπως γράφει, ''είναι κάποιος Μεχμέτ, ο οποίος υπηρετούσε στο νομό Σίιρτ της Τουρκίας''.

Σχέσεις με Έρογλου
Σε ερώτηση για τις σχέσεις του με τη νέα ψευδοκυβέρνηση ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ είπε ότι ο Ντερβίς Ερογλου τόσο ως αρχηγός του Κόμματος Εθνικής Ενότητας όσο και μετά τις παράνομες εκλογές, εξέφρασε την υποστήριξή του στον ίδιο και στη διαδικασία των συνομιλιών.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: