9 Μαΐ 2009

"Επαναλειτουργία της Χάλκης με το πρότερο καθεστώς"

Τονίζει εκ νέου το "Τουρκικό Ίδρυμα Οικονομικών και Κοινωνικών Μελετών" στη νέα έκδοση της σχετικής μελέτης που είχε συντάξει για το ζήτημα το 2005.

“Η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης υπό την ευθύνη του οικουμενικού πατριαρχείου, έτσι όπως λειτουργούσε πριν κλείσει, είναι η μοναδική λύση στο ζήτημα”, τονίζει εκ νέου το “Τουρκικό Ίδρυμα Οικονομικών και Κοινωνικών Μελετών” στην έκδοση της σχετικής μελέτης που είχε συντάξει για το ζήτημα το 2005.

Η επαναλειτουργία της Χάλκης είναι, ως γνωστόν, ένα από τα προαπαιτούμενα που έχει θέσει η Ε.Ε. στην Τουρκία για την ομαλή ενταξιακή της πορεία, ενώ και ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κατά την πρόσφατη επίσκεψή του Άγκυρα προέτρεψε την τουρκική εθνοσυνέλευση να προχωρήσει στην επαναλειτουργία της θεολογικής σχολής.

Τα τελευταία δύο χρόνια υποτίθεται ότι η τουρκική κυβέρνηση αναζητά το καθεστώς υπό το οποίο θα επαναλειτουργήσει η Χάλκη, χωρίς όμως αποτέλεσμα, ενώ είναι εμφανής και η προσπάθειά της να αποδυναμώσει τα δικαιώματα του οικουμενικού πατριαρχείου. Ωστόσο, με αφορμή τη νέα έκδοση του «Τουρκικού Ιδρύματος Οικονομικών και Κοινωνικών Μελετών» ακαδημαϊκοί της γείτονος αντικρούουν τις απόψεις της εθνικιστικής αντιπολίτευσης που αντιδρά στην επαναλειτουργία της Χάλκης.

Ο διευθυντής Διεθνών Σχέσεων του ιδρύματος, καθηγητής Μενσούρ Ακγκιούν, τόνισε ότι το θέμα αφορά την ισονομία και την αντίληψη η οποία έχει δημιουργηθεί στην Τουρκία για την εθνική ταυτότητα. Από την πλευρά τους, ο συγγραφέας της μελέτης δρ Ελτσίν Ματζάρ του Πανεπιστημίου Γιλντίζ της Κωνσταντινούπολης, ο καθηγητής Εμρέ Οκτέμ από το Πανεπιστήμιο Γκαλατασαράι και ο κ. Σονμέζ Κιοκσάλ έκαναν σαφές ότι η Τουρκία θα είναι υπόλογη εάν δεν επαναλειτουργήσει τη σχολή. “Η σχολή είναι μειονοτικό ίδρυμα, όπως προβλέπει το 40ό άρθρο της Συνθήκης της Λοζάνης”, τόνισε ο δρ Ματζάρ, ενώ ο καθηγητής Εμρέ Οκτέμ αναφέρθηκε και στο θέμα της νομικής υπόστασης του οικουμενικού πατριαρχείου, η οποία, όπως είπε, “εκ των πραγμάτων αναγνωρίζεται από την ευρωπαϊκή έννομη τάξη και αναγνωρίζεται αυτομάτως”. Πρόσθεσε επίσης ότι “αν οποιοδήποτε έγγραφο σχετικά με τη σχολή φτάσει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), θα αξιολογηθεί, ανεξαρτήτως του εθνικoύ δικαίου της Τουρκικής Δημοκρατίας”, όπως έγινε στην περίπτωση της δίκης του ορφανοτροφείου της Πριγκίπου.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: