2 Μαΐ 2009

Αυξάνεται το βίαιο έγκλημα από μετανάστες - Τι δείχνει μελέτη του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών

Δύο στους δέκα εμπλεκόμενους σε εγκληματική δράση στην Ελλάδα είναι αλλοδαποί. Η εγκληματική δράση τους είναι αυξητική τα τελευταία 20 χρόνια, δηλαδή από τις αρχές της δεκαετίας του '90 όταν άρχισε να διογκώνεται το κύμα των μεταναστών από τις βαλκανικές χώρες, τις δημοκρατίες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης και τις ασιατικές χώρες. Ομως, η αύξηση της εγκληματικότητας των αλλοδαπών είναι αναλογικά πολύ μεγαλύτερη συγκρινόμενη με τον αριθμό όσων βρίσκονται στην Ελλάδα. Με βάση την απογραφή του 2001 στη χώρα μας βρίσκονται περί τους 800.000 μετανάστες, όμως οι εκτιμήσεις ανεβάζουν τον αριθμό στις 900.000 με ένα εκατομμύριο Τα στοιχεία είναι από την πρόσφατη έρευνα με τίτλο «Μετανάστευση και Εγκληματικότητα: Μύθοι και Πραγματικότητα» από το Ινστιτούτο Πολιτικής Κοινωνιολογίας του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών, την οποία παρουσιάζει σήμερα η «Κ».

Συγκεκριμένα, το ποσοστό των αλλοδαπών δραστών από το 1990 έως το 2007 κινείται σταθερά ανοδικά. Το 2007 το 80,22% των δραστών ήταν Ελληνες και το 19,78% αλλοδαποί. Οπως προκύπτει από την έρευνα (υπεύθυνη η κ. Ιωάννα Τσίγκανου και μέλη της ομάδας οι Ι. Λαμπράκη, Ι. Φατούρου και Ε. Χαϊνάς. Η χρηματοδότηση έγινε από το Ιδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση), οι αλλοδαποί έχουν σημαντικό μερίδιο σε εγκλήματα βίαια, όπως είναι οι ανθρωποκτονίες με πρόθεση. Ο γενικός κανόνας όμως είναι ότι συλλαμβάνονται για αδικήματα, όπως κλοπές ή ληστείες, ο αντίκτυπος των οποίων είναι έντονος στην καθημερινότητα του πολίτη, ενισχύοντας το αίσθημα ανασφάλειας. Αντίθετα, δραστηριοποιούνται σε λιγότερο ορατές εγκληματικές δραστηριότητες (π.χ. οικονομικό έγκλημα), στις οποίες εμπλέκονται κατά κύριο λόγο όσοι (κυρίως Ελληνες) ξέρουν τους κανόνες του παιχνιδιού της διαφθοράς. Από την άλλη, αυξητική είναι η τάση μικτών εγκληματικών ομάδων από Ελληνες και αλλοδαπούς. «Συσσωρευμένη οργή, ανισότητα, αδικία ίσως είναι οι λόγοι της εγκληματικότητας των αλλοδαπών, όπως άλλωστε συμβαίνει και στους γηγενείς», παρατηρούν οι ερευνητές, τονίζοντας την ανάγκη για αντιμετώπιση του ζητήματος στο πλαίσιο μιας σύγχρονης μεταναστευτικής πολιτικής, αλλά και της ενίσχυσης της δημόσιας ασφάλειας.

Τους Ελληνες «συναγωνίζονται» οι αλλοδαποί σε ορισμένα πολύ σοβαρά εγκλήματα, όπως αυτά της ανθρωποκτονίας και κατά της περιουσίας. Η συμμετοχή των αλλοδαπών στις διάφορες κατηγορίες εγκλημάτων είναι σαφώς ανοδική τα τελευταία χρόνια, γεγονός που οφείλεται στην αύξηση του αριθμού των μεταναστών στη χώρα μας. Ειδικότερα, η στατική απεικόνιση των διαφόρων εγκλημάτων από το 1990, όταν αρχίζει το μεγάλο μεταναστευτικό κύμα προς τη χώρα μας, έως και σήμερα δείχνει:

- Σημαντικό μερίδιο ευθύνης για το έγκλημα της ανθρωποκτονίας με πρόθεση διεκδικούν οι αλλοδαποί, καθώς φέρονται να ευθύνονται για το 32,46% των σχετικών εγκλημάτων που έγιναν το 2007. Και είναι εμφανής η κλιμάκωση της συμμετοχής των αλλοδαπών στην ακραία αυτή μορφή βαριάς εγκληματικότητας την τελευταία σχεδόν 20ετία, παρ’ όλο που η συμμετοχή των Ελλήνων στο συγκεκριμένο αδίκημα παραμένει υψηλότερη των αλλοδαπών.

- Ιδιαίτερα υψηλά είναι τα ποσοστά των αλλοδαπών που έχουν διαπράξει διάρρηξη και κλοπή. Στην αρχή της δεκαετίας του ’90 ήταν μόλις το 13,53% όσων διέπραξαν το σχετικό έγκλημα. Δέκα χρόνια αργότερα (το 2000) το ποσοστό τους έφθασε το 41,30% επί του συνόλου. Και ενώ την πρώτη πενταετία μετά το 2000 υπάρχει κάμψη (31,62% το 2005), τα τελευταία χρόνια οι αλλοδαποί δείχνουν να έχουν ξανακυλήσει με το ποσοστό να φθάνει το 36,36%.

- Εξίσου αυξητική είναι η συμμετοχή των αλλοδαπών σε διακεκριμένη κλοπή (χωρίς διάρρηξη). Από 3,45% που ήταν το μερίδιο των αλλοδαπών το 1990, το ποσοστό φθάνει το 2007 το 37,55%.

- Το 37,10% των ληστειών το 2007 έγιναν από αλλοδαπούς. Με επίσης σταθερά αυξητική τάση το ποσοστό ξεκίνησε από 2,71% το 1990, και στο «ενδιάμεσο» 2000 είχε φθάσει το 22,28%.

- Εντυπωσιακό επίσης είναι ότι ενεργό ρόλο στα κυκλώματα των φυλακών έχουν αναλάβει οι αλλοδαποί κρατούμενοι. Στο αδίκημα της απόδρασης κρατουμένου οι αλλοδαποί έχουν ξεπεράσει τους Ελληνες τα τελευταία χρόνια. Ετσι, το 2007 στο 56,31% των αποδράσεων ενεπλάκησαν αλλοδαποί και το 43,69% Ελληνες.

- Δείγμα των προβλημάτων που παρουσιάζονται στη διαδικασία νομιμοποίησης των αλλοδαπών είναι το γεγονός ότι οι αλλοδαποί μονοπωλούν ουσιαστικά τα αδικήματα της πλαστογραφίας εγγράφων, της ψευδούς βεβαίωσης, της πλαστογραφίας και κατάχρησης ενσήμων και των ψευδών ιατρικών πιστοποιήσεων. Τα εγκλήματα αυτά εντάσσονται στη γενική κατηγορία των εγκλημάτων σχετικά με τα υπομνήματα, στο 92,78% των οποίων το 2007 ο δράστης ήταν αλλοδαπός. Ενδεικτικά, στα αδικήματα πλαστογραφίας το 73,47% των υπαιτίων ήταν αλλοδαποί.

- Στο ίδιο πλαίσιο των ελλειμματικών διαδικασιών ένταξης των αλλοδαπών στην κοινωνία αποδίδονται το υψηλό ποσοστό -92,78% επί του συνόλου- των αλλοδαπών στα αδικήματα της επαιτείας και της αλητείας.

- Ως προς την ηλικία των δραστών, σταθερά το ποσοστό των ανηλίκων κυμαίνεται στα επίπεδα του 6% τα τελευταία χρόνια, έχοντας παρουσιάσει αύξηση από το 4,93% του 1990.

- Γενικά, οι Ελληνες προτιμούν να δραστηριοποιούνται σε οικονομικά εγκλήματα, οι αλλοδαποί έχουν μια αδυναμία στο λαθρεμπόριο και τις παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών, της παράνομης οπλοχρησίας και οπλοκατοχής κ.λπ.

ΠΗΓΕΣ (1) (2)

Δεν υπάρχουν σχόλια: