8 Απρ 2009

Η Συναυλία του ΑΚΕΛ και η 'ιδεολογία' του Στέλιου Καζαντζίδη


Το ΑΚΕΛ επέλεξε να αρχίσει την προεκλογική του εκστρατεία για τις Ευρωεκλογές με τη Συναυλία που ήταν αφιερωμένη στο μεγάλο Έλληνα τραγουδιστή Στέλιο Καζαντζίδη. Σε αντίθεση, με τα υπόλοιπα κόμματα που έχουν ήδη επικεντρωθεί στο θέμα της αίτησης ένταξης της Κύπρου στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη.

Με την κίνηση αυτή, που ομολογουμένως ήταν μια «έξυπνη» κίνηση από πλευράς πολιτικής προπαγάνδας του ΑΚΕΛ, αφού είναι γνωστή η αγάπη του κόσμου, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογίες, προς τον Στ. Καζαντζίδη, εκτιμούμε ότι το κομμουνιστικό κόμμα της Κύπρου προσπάθησε να οικειοποιηθεί τη φήμη του μεγάλου αυτού τραγουδιστή.

Ο Καζαντζίδης είναι γνωστό, ότι είχε αριστερές καταβολές από την πλευρά του πατέρα του. Δεν είναι κανένα μυστικό. Όμως, ο ίδιος ουδέποτε εντάχθηκε σε κόμμα της αριστεράς, ούτε αναμείχθηκε ποτέ στα κομματικά δρώμενα της Ελλάδος.

Ο ίδιος, μάλιστα, είχε κάποιαν «αλλεργία» προς τους πολιτικούς και τα πολιτικά κόμματα. Κάποτε, που τον πλησίασε το ΠΑΣΟΚ για να τον εντάξει στο ψηφοδέλτιο του κόμματος εν όψει βουλευτικών εκλογών, αρνήθηκε χωρίς δεύτερη σκέψη.

Ο Καζαντζίδης πέρασε, όπως είναι γνωστό, και μια μεγάλη δοκιμασία με την εβραϊκή δισκογραφική εταιρεία που συνεργαζόταν. Για δέκα χρόνια τον ταλαιπωρούσαν, αλλά καμμιά πολιτική δύναμη δεν είχε το θάρρος να παρέμβει για να τον βοηθήσει.

Ο Στέλιος Καζαντζίδης τραγούδησε, όπως είναι γνωστό, για τους μετανάστες εργάτες, για το μεροκάματο, τη φτώχεια κλπ. Στοιχεία, τα οποία προσπάθησε να εκμεταλλευθεί το ΑΚΕΛ, στο πλαίσιο της Συναυλίας του, για να εντάξει τον Καζαντζίδη, ιδεολογικά, στο δικό του πολιτικό χώρο. Λες και ο «μετανάστης» εργάτης, η φτώχεια, η πείνα κλπ, είναι στοιχεία με ιδεολογικό κομματικό χρωματισμό.

Ο Καζαντζίδης, για να υπενθυμίσω στην ηγεσία του ΑΚΕΛ, δεν τραγούδησε μόνο τραγούδια για τον ανθρώπινο πόνο, τη φτώχεια, και τους εργαζόμενους, αλλά είναι και ο μοναδικός τραγουδιστής που με τα τραγούδια του κράτησε «ζωντανά» τα μεγάλα εθνικά θέματα του Ελληνισμού και της πονεμένης Ρωμηοσύνης.

Τραγούδησε για την Βόρειο Ήπειρο, τη Μ. Ασία, την Κωνσταντινούπολη, την Κύπρο. Οι παλαιότεροι θα θυμούνται το ανεπανάληπτο τραγούδι του Καζαντζίδη, «Η Κύπρος είναι ελληνική». Κάποτε ο κρατικός ραδιοφωνικός σταθμός της Κύπρου, το ΡΙΚ, δεν περνούσε μέρα που να μην το μεταδώσει στους ακροατές του. Αλλά, ήλθε εκείνη η μέρα που κάποιοι ενοχλήθηκαν και το τραγούδι του Καζαντζίδη πέρασε σε «μαύρη λίστα» και δεν το έχουμε ακούσει ξανά.

Η ηγεσία του ΑΚΕΛ δεν έβαλε το «χέρι» της για να μπει στη «μαύρη λίστα» το τραγούδι του Στέλιου, «Η Κύπρος είναι ελληνική»;

Εάν, λοιπόν, η ηγεσία του ΑΚΕΛ τιμά τη μνήμη του Στέλιου Καζαντζίδη, ως τραγουδιστή, τώρα που είναι στην εξουσία, ας δώσει την εντολή στη διεύθυνση του ΡΙΚ να βγάλει από τη «μαύρη λίστα» το τραγούδι, «Η Κύπρος είναι ελληνική» και να αρχίσει, όπως τα παλιά καλά χρόνια, να το μεταδίδει στους ακροατές του.

Και για να το πούμε ευθέως προς κάθε κατεύθυνση: Η μόνη ιδεολογία του Στέλιου Καζαντζίδη ήταν η ΕΛΛΑΔΑ!

http://www.romiossini.com/



Μουσική/Στίχοι: Μπακάλης Μπάμπης/Βίρβος Κώστας

Απ των Ελλήνων τις καρδιές
βγαίνει φωνή σαν λάβα
Φωνάζουν για την Κύπρο μας
που την κρατάνε σκλάβα

Η Κύπρος είναι Ελληνική
κι όλη η Ελλάδα την πονά
Θέλουν, δεν θέλουν γρήγορα
θα μας τη δώσουνε ξανά

Κι αυτοί που σκοτωθήκανε
να σώσουν τους συμμάχους
την Κύπρο να μας δώσετε
φωνάζουν απ τους τάφους

Η Κύπρος είναι Ελληνική...

Ανασημάνει γρήγορα
της λευτεριάς καμπάνα
και με στοργή θ αγκαλιαστούν
η κόρη και η μάνα

Η Κύπρος είναι Ελληνική...

Δεν υπάρχουν σχόλια: