30 Απρ 2009

Η Ρωσία προειδοποιεί για την βία κατά των Σέρβων του Κοσόβου - Έκρυθμη η κατάσταση στο Κόσσοβο

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjC00LVV6bhxbQEMMUMp_G-rTgoaMz9bJg6gEWS3XN6Xwf7NmT1s1mMAkhpFhIfNWlPJOxU_ptvz-3x_C1uW6ApXl_lHZ4bXiJlWb44cl3P-Fe8j2nyAT_IqYCRuUcNlN4Z8eNAdjuUxfo/s400/Kosovo_ethnic_2005.png

Η κυβέρνηση της Ρωσία προειδοποίησε σήμερα ότι οι βίαιες πράξεις κατά των Σέρβων στο Κόσσοβο και τα Μετόχια είναι ανεπίτρεπτες και ακόμη μια φορά κάλεσε για την τήρηση του διεθνούς δικαίου.


«Η όξυνση της κατάστασης στο βόρειο Κόσσοβο μαζί της φέρνει και κρύβει κίνδυνο για την ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής», είπε ο επίσημος εκπρόσωπος τύπου του ρωσικού Υπουργείου εξωτερικών Αντρέι Νεστερένκο.
«Η μονομερής διακήρυξη ανεξαρτησίας του Κοσσόβου έδειξε ότι η διαδικασία επίλυσης του ζητήματος του Κοσσόβου οδηγήθηκε σε αδιέξοδο και ότι η έξοδος από το ίδιο μπορεί να βρεθεί μόνο με την τήρηση των πρότυπων του διεθνές δικαίου, και όχι με την διέγερση της Πριστίνας», τόνισε ο Νεστερένκο στο μπρίφινγκ στη Μόσχα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ιτάρ Τας.

Νέα βία της EULEX και της ΚΦΟΡ στη Μιτρόβιτσα
Τα μέλη της EULEX αστυνομίας άρχισαν χθες λίγο μετά τις 11 η ώρα να ρίχνουν δακρυγόνα και σοκ βόμβες προσπαθώντας κατά αυτόν τον τρόπο να διαλύσουν τους συγκεντρωμένους Σέρβους.
Από την κατεύθυνση των αλβανικών σπιτιών τα μέλη των ειδικών δυνάμεων της EULEX αστυνομίας εκτόξευσαν μερικές εκατοντάδες σοκ βόμβες και δακρυγόνο. Προς το παρόν δεν υπάρχουν τραυματισμένοι.
Στους γύρω λόφους εγκαταστάθηκαν δυνατές βαρβαρικές δυνάμεις της γαλλικής δύναμης της ΚΦΟΡ οι οποίες επιβλέπουν την περαιτέρω εξέλιξη της κατάστασης.
Οι Σέρβοι απαιτούν αμοιβαιότητα όσον αφορά την επιστροφή των εκτοπισθέντων, και όχι η Δύση να επιστρέφει μόνο τους Αλβανούς στις σερβικές περιοχές μην διασφαλίζοντας την επιστροφή στους Σέρβους.

Περίπου 10.000 Σέρβοι στο Κόσοβσκο Πομοράβλιε χωρίς ρεύμα
Ακόμη οκτώ χωριά στο Κόσοβσκο Πομοράβλιε (ανατολικό Κοσσόβο) από χτες το βράδυ είναι χωρίς ηλεκτρική ενέργεια, ώστε τώρα συνολικά περίπου 10.000 Σέρβοι σε αυτό το μέρος του Κοσσόβου είναι χωρίς ρεύμα.
Πρόκειται για τα χωριά Κούστσε, Στανισόρ, Στράζα, Μάκρες, Βέλτσε, Ντραγκάνατς, Γκρντσαρ και μέρος του Βρμπόβατς.
Πάνω από μια εβδομάδα στο Κόσοβσκο Πομοράβλιε χωρίς ρεύμα είναι οι κάτοικοι του Σίλοβο, Ροποτόβο, Ντρενόβατς, Κολόρετς, Ρανιλούγκ και Γκλόγκοβατς.
Λόγω πολυήμερων διακοπών ρεύματος στο Κόσοβσκο Πομοράβλιε στις αρχές του προηγούμενου μήνα 14 κάτοικοι του Σιλόβο τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας και σύγκρουσης με τα μέλη της αστυνομικής υπηρεσίας του Κοσσόβου.
Οι κάτοικοι του Σιλόβο κατά τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο πάνω από ένα μήνα ήταν χωρίς ηλεκτρική ενέργεια.

Προσπάθεια υφαρπαγής μοναστικής περιουσίας
Χωρίς τη γνώση και την άδεια του Μητροπολίτη Ράσκας-Πριζρένης και Κοσσόβου-Μετόχιων κ. Αρτεμίου, στην περιουσία της Ιεράς Μονής Γκρατσάνιτσα γίνονται έργα για την τοποθέτηση στύλων για τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας, τα οποία διεξάγουν οι παράνομοι θεσμοί στο Κόσσοβο και τα Μετόχια.
Εκτός από την παραβίαση του διεθνώς αναγνωρισμένου δικαιώματος ιδιοκτησίας, την έκθεση του ιερού και του πολιτιστικού αγαθού εξαιρετικής σημασίας για τη Δημοκρατία της Σερβίας το οποίο εγγράφηκε στη Λίστα παγκόσμιας πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς της UNESCO σε κίνδυνο, με την πράξη αυτή δείχνει τη δύναμη ανομίας η οποία πιέζει το Κόσσοβο και τα Μετόχια.
Ο Μητροπολίτης κ. Αρτέμιος απεύθυνε αίτηση στον ειδικό εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών στην Περιοχή τον κύριο Ζανιέρι ζητώντας άμεση διακοπή των εργασιών για τον άνομο σφετερισμό του μοναστηριακού κτήματος.
Ο Μητροπολίτης κ. Αρτέμιος απευθύνθηκε και στον υπουργό μεταλλείων και ενέργειας της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Σερβίας Δρ Σκούντριτς, αναμένοντας και επείγουσα επέμβαση του αρμόδιου υπουργείου για τον τομέα της ενέργειας.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: