7 Απρ 2009

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΣΟΒΑΡΑ ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ (ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΟΜΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ)


Αντιρρήσεις και από την Αυστρία στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας

«Δεν είναι απόφαση των Αμερικανών το ποιος μπαίνει ή όχι στην Ευρώπη. Είμαστε αφεντικά στο σπίτι μας», αναφέρει ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ, σχολιάζοντας τη στήριξη των ΗΠΑ στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

Ανάλογη είναι και η θέση του Αυστριακού ΥΠΕΞ Μίχαελ Σπιντελέγκερ που δήλωσε πως «είναι σαφές ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της θα αποφασίσουν μόνα για την ένταξη της Τουρκίας».

«Δεν είναι καινούριο, η κυβέρνηση Μπους είχε επίσης προσπαθήσει να μας πείσει. Το ερώτημα είναι αν η Τουρκία αλλάζει θέση. Υπάρχουν οκτώ κεφάλαια ενταξιακών διαπραγματεύσεων που είναι μπλοκαρισμένα και δεν υπάρχει ένδειξη ότι αυτό αλλάζει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αυστριακός υπουργός.

«Το γεγονός πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αποτελούν τμήμα της Ευρώπης, δεν σημαίνει πως δεν έχουν και λόγο επί του θέματος», ανταπάντησε από την Κωνσταντινούπολη ο Μπάρακ Ομπάμα.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος ΥΠΕΞ προέβαλε νέες αντιρρήσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά από τα εμπόδια που προέβαλε ο Ταγίπ Ερντογάν στην επιλογή του δανού πρωθυπουργού Αντερς Φογκ Ράσμουσεν ως νέου γ.γ. του ΝΑΤΟ, στη σύνοδο του Στρασβούργου.

Συγκεκριμένα, ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ υπογράμμισε σήμερα ότι δεν είναι πλέον υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, δηλώνοντας «ιδιαίτερα σοκαρισμένος» από τη στάση που κράτησε η Τουρκία στην πρόσφατη σύνοδο του ΝΑΤΟ.
«Εγώ, ήμουν υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ», δήλωσε στο γαλλικό ραδιοσταθμό RTL ο Γάλλος ΥΠΕΞ και τόνισε ότι μετά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ δεν είναι πλέον υπέρ της τουρκικής ένταξης. «Γιατί με σόκαρε πολύ αυτή η μορφή πίεσης που μάς ασκήθηκε», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Το επιχείρημα που προέβαλε η Τουρκία εκφράζοντας την αντίθεσή της στην επιλογή Ράσμουσεν, είναι το ότι ο δανός πρωθυπουργός υποστήριξε τη δημοσίευση στη Δανία σκίτσων του Μωάμεθ, γεγονός που το 2005 εξαγρίωσε τον μουσουλμανικό κόσμο.
«Η υπενθύμιση από την Τουρκία της υπόθεσης της δημοσίευσης των σκίτσων του Μωάμεθ το 2005, μού φαίνεται, το λιγότερο, αδέξια», τόνισε ο Κουσνέρ και πρόσθεσε: «Και η εξέλιξη του τουρκικού κράτους, ας πούμε, προς μια ενίσχυση της θρησκείας και προς τη μείωση της έμφασης στον κοσμικό χαρακτήρα, με ανησυχεί».

NAYTEMΠΟΡΙΚΗ


Ο γερμανικός Τύπος κατηγορεί τη Δευτέρα την Αγκυρα ότι «ασκεί την πολιτική του παζαριού» για τον τρόπο με τον οποίο διαπραγματεύθηκε το «πράσινο φως» στην υποψηφιότητα του Αντερς Φογκ Ράσμουσεν για το αξίωμα του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ.

«Καλωσορίσατε στο παζάρι» γράφει ο τίτλος του κεντρικού άρθρου της εφημερίδας Die Welt, η οποία εκτιμά ότι η Τουρκία χρησιμοποίησε «έναν μικρό εκβιασμό» στους ΝΑΤΟϊκούς συμμάχους της, πριν αποδεχθεί την υποψηφιότητα Ράσμουσεν.

«Οι άκαμπτες μέθοδοι της τουρκικής κυβέρνησης έδωσαν μία πρόγευση στα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία είναι ήδη επιφυλακτικά έναντι της Τουρκίας, του τι θα επακολουθήσει εάν η Τουρκία γίνει μέλος της ΕΕ» προσθέτει η Die Welt.

Στους κόλπους της ΕΕ, η Τουρκία, η οποία θα αποτελεί το πολυπληθέστερο κράτος-μέλος, θα περνάει τον καιρό της «παζαρεύοντας χωρίς τέλος, απαιτώντας και εκβιάζοντας» εκτιμά η εφημερίδα.

Για την εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ασκώντας πίεση στο ΝΑΤΟ, πραγματοποίησε «μία επίδειξη δύναμης παρόμοια με αυτές του παρελθόντος».

«Δεν θα το ξεχάσουμε, ειδικά εμείς στην Ευρώπη. Δεν θα βρει έτσι το δρόμο προς την Ευρώπη ο Ερντογάν» σημειώνει η εφημερίδα.

Η Αγκυρα κατηγορούσε τον Ράσμουσεν για την υποστήριξή του προς εφημερίδα της Δανίας που είχε δημοσιεύσει σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ και για την άρνησή του να κλείσει τον τηλεοπτικό σταθμό Roj TV, ο οποίος εκπέμπει από τη Δανία και οι τουρκικές αρχές τον θεωρούν όργανο των Κούρδων αυτονομιστών του ΡΚΚ.

Η Τουρκία ήρε τελικά τις ενστάσεις της εναντίον του Ράσμουσεν κατά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Στρασβούργο, αφού ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα φέρεται να «εγγυήθηκε» την τήρηση μιας σειράς δεσμεύσεων, σύμφωνα με δηλώσεις του Ερντογάν.

Σύμφωνα με τις περισσότερες τουρκικές εφημερίδες, η Αγκυρα απέσπασε την υπόσχεση ότι θα απαγορευθεί στον σταθμό Roj TV να εκπέμπει από τη Δανία.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα New York Times, η Ευρωπαϊκή Ένωσηα δέχθηκε να ανοίξει, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας, δύο από τα οκτώ θεματικά κεφάλαια που είχαν παγώσει.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ επανέλαβε την Κυριακή τις επιφυλάξεις της για την ένταξη της Τουρκίαςστην ΕΕ, υπογραμμίζοντας ότι τίποτα δεν έχει αποφασιστεί ακόμη και ότι μία εναλλακτική επιλογή θα μπορούσε να είναι και η προνομιακή συνεργασία της ΕΕ με την Αγκυρα.

Αμεση ήταν και η αντίδραση του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί στην ηχήρη στήριξη που παρείχε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας κατά την έναρξη της επίσκεψής του στην Αγκυρα. «Εγώ συνεργάζομαι στενά με τον πρόεδρο Ομπάμα, όμως σ’ ό,τι αφορά την ΕΕ, εναπόκειται στα κράτη μέλη της Ένωσης ν’ αποφασίσουν» τόνισε ο Σαρκοζί.

Ο Μπαράκ Ομπάμα επανέλαβε και τη Δευτέρα τη στήριξή του στην τουρκική ένταξη. Σε ανάλογη δήλωση προέβη και ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: