25 Απρ 2009

«Ο λόρδος Βύρων θυσιάστηκε για την εθνική μας ανεξαρτησία»

Το όνομα που πρώτο απ' όλα έρχεται στον νου μας όταν συζητάμε για φιλέλληνες είναι αυτό του Λόρδου Βύρωνα, που όχι μόνο αγάπησε την Ελλάδα αλλά και πέθανε γι' αυτήν.

Διακόσια χρόνια από τότε που ο Μπάιρον έκανε την πρώτη του επίσκεψη στη χώρα μας, η ελληνική πολιτεία αποφάσισε να κηρύξει τη 19η Απριλίου ως Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης.

«Ο λόρδος Βύρων θυσιάστηκε για την εθνική μας ανεξαρτησία»

Η κήρυξη έγινε από τον πρόεδρο της Βουλής, Δ. Σιούφα, ύστερα από πρόταση που έκαναν τα μέλη του Συνδέσμου «Μπάιρον» για τον Φιλελληνισμό και τον Πολιτισμό. Οι σχετικές εκδηλώσεις αφορούν όλη την Ελλάδα και τον Ελληνισμό της διασποράς. Φέτος, λόγω Πάσχα, οι εκδηλώσεις μετατίθενται κατά μία εβδομάδα και θα πραγματοποιηθούν αύριο.

Σχετικά με το νόημα της Ημέρας Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου «Μπάιρον», Πάνος Τριγάζης, δήλωσε: «Ο Λόρδος Βύρων αγωνίστηκε και θυσιάστηκε για την εθνική ανεξαρτησία της Ελλάδας και ταυτόχρονα απέδιδε στον εαυτό του τον τίτλο του πολίτη του κόσμου.Υψωσε από τους πρώτους τη φωνή του κατά της κλοπής Γλυπτών του Παρθενώνα από τον Ελγιν. Υπερασπίστηκε τα ανθρώπινα δικαιώματα, ερχόμενος σε ευθεία σύγκρουση με το κατεστημένο της χώρας του. Το μεγάλο κίνημα των Φιλελλήνων ήταν κίνημα διεθνούς αλληλεγγύης, εμπνευσμένο από πανανθρώπινες ιδέες που διατηρούν την αξία τους στο ακέραιο και σήμερα».

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: