28 Απρ 2009

ΠΟΙΑΝΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΕΙΣΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ?

[1246589864546464.jpg]

Όταν πριν λίγους μήνες (20-07-08) ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν έκλεινε μια συνέντευξή του λέγοντας ότι :«Η ισχύς του ΟΗΕ, είναι η απόλυτη "ήπια ισχύς" στον κόσμο μας σήμερα»,κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι οι υπάλληλοί του θα ...παρεξηγούσαν την δήλωσή του και θα ...παρεκτρέπονταν, παραβιάζοντας ακόμα και άρθρα του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ .


Αναφέρομαι στον υπάλληλο του ΟΗΕ και ειδικό μεσολαβητή για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, κ.Μάθιου Νίμιτς.
Ο δικηγόρος από την Νέα Υόρκη ή το... alter ego του Σάϊρους Βανς, όπως έχει χαρακτηριστεί ,προέβη σε βαρύτατο ατόπημα κατά τη διάρκεια συζήτησης που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες (14 Απριλίου) στο Πανεπιστήμιο Γέιλ, με θέμα την ονομασία των Σκοπίων και την κατάσταση στα Βαλκάνια.


Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Ευρωπαϊκό Σύλλογο Φοιτητών του πανεπιστημίου και στη συζήτηση συμμετείχαν ο γλωσσολόγος του τμήματος Σλαβικών Σπουδών στο Γέιλ, δρ. Ρόμπερτ Γκρίνμπεργκ και ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων στο πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσιγκτον, δρ. Χάρης Μυλωνάς. Συντονιστής ήταν ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης του Γέιλ, δρ. Κέιθ Ντάρεν.

Ο κ. Νίμιτς , κατά τη διάρκεια της εισήγησής του, παρουσίασε περιληπτικά το έργο του ως ειδικός μεσολαβητής και αναφέρθηκε στις δυσκολίες που προέκυψαν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.
Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι αντιλαμβάνεται και τις δυο πλευρές, σημειώνοντας ότι το πρόβλημα ενέχει κινδύνους ...εμπλοκής.

Παράλληλα, τόνισε ότι σέβεται το αίσθημα απειλής της εδαφικής ακεραιότητας που ανησυχεί την Ελλάδα, αλλά από την άλλη πλευρά, εκτιμά ότι το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ είναι μείζονος σημασίας για την κυβέρνηση στα Σκόπια.


Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της Παμμακεδονικής, ο κ. Νίμιτς υποστήριξε ότι «σε τέτοιες περιπτώσεις χρειάζεται να υπάρχει εκ μέρους των συμβαλλομένων χωρών πολιτική ωριμότητα(...!) για να ξεπεραστούν τα εμπόδια.
Εάν οι κυβερνήσεις δεν διαθέτουν την προαπαιτούμενη ωριμότητα θα πρέπει να προχωρήσουν σε ....αλλαγές στις ηγεσίες τους».


Το έργο αυτό το έχουμε ξαναδεί ! Το βιώσαμε στην Κύπρο και στις ...αλλαγές στην ηγεσία, μετά την απόρριψη του σχεδίου Ανάν.

Το βιώνουμε και σήμερα στην χώρα μας μετά το "βέτο" του Βουκουρεστίου.

Ξεχνά ο κ. Νόμιτς ότι είναι υπάλληλος του ΟΗΕ, του οποίου το Άρθρο 2 παραγρ.7 του Καταστατικού του Χάρτη αναφέρει ρητά ότι: «Καμιά διάταξη αυτού του Χάρτη δε θα δίνει στα Ηνωμένα Έθνη το δικαίωμα να επεμβαίνουν σε ζητήματα που ανήκουν ουσιαστικά στην εσωτερική δικαιοδοσία οποιουδήποτε κράτους»;

Μήπως,προς διευκόλυνση του, θα ήθελε να του παραδίδουμε και τα εκλογικά μας βιβλιάρια;


ΥΓ. Το ατόπημα αυτό έρχεται σε συνέχεια ενός ακόμα που είχε προηγηθεί στις αρχές Φεβρουαρίου, όταν κατά τη διάρκεια συνάντησης του με τη πρόεδρο και τα στελέχη της Παμμακεδονικής Ένωσης ΗΠΑ, καθώς και τον πρόεδρο του ΣΑΕ Περιφέρειας ΗΠΑ, οι οποίοι τον κάλεσαν να ξεκαθαρίσει στους αντιπροσώπους των Σκοπίων ότι «δεν έχουν καμία εξουσιοδότηση να συζητούν για οποιοδήποτε θέμα που αφορά την ΠΓΔΜ, παρά μόνο το όνομα της χώρας»,τους απάντησε ότι ο ίδιος είναι «ένας υπάλληλος» των Ηνωμένων Εθνών και τους συμβούλεψε να απευθυνθούν στην ....αμερικανική κυβέρνηση!

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: