11 Απρ 2009

ΕΛ.ΑΣ. Στο μικροσκόπιο οι "Πυρήνες της Φωτιάς"

Λάθη των ομάδων εμπρηστών που τοποθέτησαν ωρολογιακούς εμπρηστικούς μηχανισμούς σε δύο εκκλησίες της Θεσσαλονίκης επιχειρούν να εκμεταλλευτούν αστυνομικοί της Ασφάλειας, που ερευνούν την υπόθεση.

Του Κώστα Καντούρη

Το γεγονός ότι η συνδεσμολογία των μηχανισμών ήταν λανθασμένη και δεν οδήγησε στην έκρηξή τους, παρότι ο ένας εκ των τριών είχε πυροδοτηθεί, θεωρείται εκμεταλλεύσιμο στοιχείο, όπως και οι εικόνες από τα βίντεο των εκκλησιών που κατέγραψαν κινήσεις τους, στα οποία αποτυπώνεται καθαρά το πρόσωπο κοπέλας την ώρα που τοποθετεί το μηχανισμό.
Οι εμπρηστές εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός ότι αυτές τις ημέρες οι δύο συγκεκριμένοι ιεροί ναοί κατακλύζονται από μαθητές και κατάφεραν να διεισδύσουν ανάμεσά τους και να ενεργήσουν χωρίς να τους αντιληφθεί κανείς, αφού το υπαλληλικό προσωπικό των εκκλησιών πιθανόν να θεώρησε πως οι δράστες ήταν μέλη των γκρουπ. Με τον τρόπο αυτό άφησαν τις τρεις σακούλες με τους μηχανισμούς και έφυγαν.
Έμπειρος αξιωματικός της ασφάλειας έλεγε χθες στη “Μ” πως ο στόχος των ομάδων αυτών ήταν να “προκαλέσουν αποσταθεροποίηση ενισχύοντας το αίσθημα ανασφάλειας των πολιτών, ακόμη και αυτών που τις ημέρες που ακολουθούν θα κατακλύσουν τις εκκλησίες”. Μάλιστα έκαναν λόγο για συγκεκριμένη καθοδήγηση, η οποία συντονίστηκε από την Αθήνα, για να δράσουν ταυτόχρονα οι ομάδες στις δύο πόλεις, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν.
Αυτό που προκάλεσε εντύπωση πάντως ήταν το γεγονός πως τέτοιου είδους μηχανισμός συναντάται πρώτη φορά, ενώ η συνδεσμολογία του χαρακτηρίστηκε “περίεργη”, αφού, όπως αποδείχτηκε, ήταν δύσκολο να εκραγεί το σύνολο του μπιτονιού με τη βενζίνη και τα γκαζάκια που ήταν τυλιγμένα γύρω. Παρότι οι κατασκευαστές κατάφεραν να πυροδοτήσουν την πυρίτιδα από το ρολόι, η φωτιά δεν πήρε έκταση τόσο στον μηχανισμό που τοποθετήθηκε στον ναό Αγίας Τριάδας Πειραιά όσο και στον έναν που βρέθηκε στον Άγιο Δημήτριο Θεσσαλονίκης.
Πάντως χθες στις τάξεις της Ασφάλειας εκφράζονταν αισιοδοξία ότι μέλη των “Πυρήνων της Φωτιάς”, που ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση στις εκκλησίες, θα εντοπιστούν, παρότι από τα ευρήματα των μηχανισμών, οι οποίοι εξετάζονται στα εγκληματολογικά εργαστήρια, δεν προκύπτουν ιδιαίτερα στοιχεία. Σύμφωνα με πληροφορίες στον Άγιο Δημήτριο διακρίνεται στις εικόνες των βίντεο να τοποθετεί τη μία τσάντα με τον μηχανισμό γυναίκα. Αντίθετα το δεύτερο άτομο έκρυψε το πρόσωπό του. Εγκυρες πηγές ανέφεραν πως η Ασφάλεια, ειδικά στη Θεσσαλονίκη, έχει αξιοποιήσει πληροφορίες για συγκεκριμένα άτομα που δρουν μέσα στην ομάδα των εμπρηστών.
Οι “Πυρήνες της Φωτιάς” ευθύνονται για τη θεαματική, όπως χαρακτηρίστηκε, επίθεση στο αστυνομικό τμήμα Πλατείας Δημοκρατίας τον περσινό Σεπτέμβριο, όταν από επιδρομή κουκουλοφόρων με μολότοφ και γκαζάκια είχαν τυλιχτεί στις φλόγες περιπολικά και δίκυκλα. Η ίδια ομάδα έχει αναλάβει την ευθύνη για ακόμη δέκα χτυπήματα με γκαζάκια στη Θεσσαλονίκη, από τον Ιανουάριο του 2008.

http://www.makthes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: