17 Απρ 2009

ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΕΠΙΡΡΟΗΣ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΙΣΛΑΜ ΚΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΟ ΟΥΖΜΠΕΚΙΣΤΑΝ

http://www.uzbekistan.gr/uzbekmap.jpg

Η εθνική υπηρεσία ασφάλειας του Ουζμπεκιστάν (NSS) συνέλαβε ομάδα εννέα ατόμων της Ισλαμικής σέκτας με την επωνυμία "Σάιντ Νούρσι", οι οποίοι , σύμφωνα με πληροφορίες του κρατικού τηλεοπτικού σταθμού, συνεργαζονταν με το Τουρκικό κράτος.
Οι συλληφθέντες βρίσκονται στην ειδική φυλακή υψίστης ασφαλείας του Υπουργείου Εσωτερικών της χώρας, στην πόλη Μπουχάρα, όπου συνήθως κρατούνται τρομοκράτες και πρόσωπα που αποτελούν ύψιστο κίνδυνο για την ασφάλεια της χώρας.
Η σέχτα δραστηριοποιείται εδώ και μερικά χρόνια στο Ουζμπεκιστάν και αριθμεί μερικές εκατοντάδες μέλη που σύμφωνα με τις εκεί αρχές ανέπτυξαν ανατρεπτικές τάσεις εναντίον της κυβέρνησης. Ως αρχηγός της ομάδας θεωρείται ο καθηγητής πανεπιστημίου Ikrom Merajov και οι υπόλοιποι συλληφθέντες είναι οι:Muzaffar Allayorov, Botir Tukhtamuradov, Alisher Jumaev, Abdurahmon Musaev, Bobomurod Sanoev, Jamshid Ramazonov, Salohiddin Kosimov και Shuhrat Karimov.
Η σέκτα είχε προσπαθήσει με άλλη επωνυμία το 1999, να ιδρύσει Τουρκικά σχολεία χωρίς επιτυχία μετά από αντίδραση των εκεί αρχών. Είναι ενδιαφέρον να ειπωθεί ότι την παρούσα περίοδο είχαν συστήσει ομάδες εκμάθησης Τουρκικών , για πανεπιστημιακούς φοιτητές ενώ κατά τη διάρκεια έρευνας στην οικία του καθηγητή βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 79 Τουρκικά θρησκευτικά βιβλία, 19 φυλλάδια, 139 CD, 2 laptop και δεκάδες κασέτες με θρησκευτική μουσική.
Η εξέλιξη αυτή συμβαίνει παράλληλα με την επίσκεψη Ομπάμα στη Τουρκία όπου αρκετοί έγκυροι αναλυτές προβλέπουν την εκ νέου στήριξη της Ουάσινγκτον στην Άγκυρα, προκειμένου η τελευταία να επιχειρήσει για μια ακόμη φορά προβολή της επιρροής της στο Καύκασο και την Κεντρική Ασία.
Επιπλέον είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι μέχρι στιγμής το Νορβηγικό κέντρο ανθρωπίνων δικαιωμάτων "Forum 18", έχει ξεκινήσει διαδικασία κινητοποίησης για την απελευθέρωση των συλληφθέντων. Το κέντρο αυτό θεωρείται ευρέως ως προκάλυμμα της Νατοϊκής επιρροής στην Ευρασία και διατηρεί στενούς δεσμούς με παρεμφερείς οργανώσεις στο Κόσοβο, Λευκορωσία, Σερβία, Βιρμανία, Κίνα, Λάος, Μογγολία, Καζακστάν, Βιετνάμ και Ουζμπεκιστάν όπου και το 2005 μέλος του απελάθηκε από τη χώρα για ανατρεπτικές ενέργειες.
Το Ουζμπεκιστάν βρίσκεται σε κομβική θέση μεταξύ Ρωσίας-Ιράν και λοιπών κρατών της Κεντρικής Ασίας και διαθέτει μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου. Σε περίπτωση κατασκευής του αγωγού Nabucco θα αποτελέσει βασικό προμηθευτή του, αν και προς το παρόν , διατηρεί φιλορωσική πολιτική προκαλώντας κατά αυτό τον τρόπο, σημαντική καθυστέρηση στην εξεύρεση πρώτης ύλης για τον προαναφερθέντα αγωγό.

http://strategy-geopolitics.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: