22 Απρ 2009

ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ «Φταίνε οι Τούρκοι για τους λαθρομετανάστες»

Ευθύνες στην Τουρκία η οποία δεν τηρεί τις συμβατικές της υποχρεώσεις για την αναχαίτιση της παράνομης μετανάστευσης επιρρίπτει εκ νέου ο υπουργός Εσωτερικών κ. Πρ. Παυλόπουλος στην ετήσια έκθεση του υπουργείου, την οποία απέστειλε προς την Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι από τον Απρίλιο του 2002, οπότε άρχισε ουσιαστικά η εφαρμογή του Πρωτοκόλλου Επανεισδοχής, ως σήμερα (20.1.2009) υπεβλήθησαν στην Τουρκία 3.971 αιτήματα επανεισδοχής που αφορούσαν 57.428 αλλοδαπούς, από τους οποίους δέχθηκε να παραλάβει μόνο 7.442. Στην πράξη, επισημαίνεται, παραδόθηκαν μόνο 2.182 παράνομοι μετανάστες, γεγονός που οφείλεται κυρίως στις καθυστερημένες και εκτός των προβλεπομένων από το πρωτόκολλο προθεσμιών απαντήσεις της τουρκικής πλευράς. Οι απαντήσεις των τουρκικών αρχών, επισημαίνει ο κ. Παυλόπουλος στον πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου κ. Κωστή Παπαϊωάννου, είναι συνήθως αρνητικές και συχνά καθυστερημένες, παρά την ύπαρξη συντριπτικών στοιχείων (π.χ. σύλληψη τούρκων διακινητών, θεωρήσεις επί διαβατηρίων, τουρκικά χρήματα και εισιτήρια αστικών συγκοινωνιών, φωτογραφίες παράνομων μεταναστών σε τουρκικές τοποθεσίες κ.λπ.).

Oι τουρκικές αρχές, αναφέρει ο υπουργός Εσωτερικών, απαιτούν την καταβολή 71 ευρώ για κάθε αλλοδαπό που παραλαμβάνουν. Συγκεκριμένα, παρά τα συμφωνηθέντα με το πρωτόκολλο, δέχονται τους παράνομους μετανάστες μόνο με καταβολή 71 ευρώ για τον καθένα, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν ζητήσει εντελώς αυθαίρετα την καταβολή 400 ευρώ ή και περισσοτέρων προκειμένου να παραλάβουν τους παράνομους μετανάστες και να τους μεταγάγουν στη χώρα καταγωγής τους. Παράλληλα δεν αναγνωρίζουν ως σημείο παράδοσης τον λιμένα Σμύρνης μολονότι υπάρχει σχετική πρόβλεψη στο πρωτόκολλο. Ως σημείο παράδοσης επιμένουν να χρησιμοποιούν το συνοριακό σημείο των Κήπων Εβρου. Ο λιμένας της Σμύρνης, τονίζει ο κ. Παυλόπουλος , θα εξυπηρετούσε τις υπηρεσίες μας στα νησιά του Αιγαίου (Δωδεκάνησα, Λέσβος, Χίος και Σάμος), οι οποίες για την επανεισδοχή των παράνομων μεταναστών είναι αναγκασμένες να μετάγουν τους προς παράδοση λαθρομετανάστες στους Κήπους Εβρου. Αναμφίβολα η διαδικασία αυτή δημιουργεί σοβαρά προβλήματα, λ.χ. στην ασφαλή και έγκαιρη μεταφορά, όπως και παράδοση, των παράνομων μεταναστών, αύξηση κόστους κ.λπ.

Για την κατάσταση που επικρατεί στην Πάτρα ο κ. Παυλόπουλος επισημαίνει στην έκθεση ότι το πρόβλημα της παρουσίας οικονομικών μεταναστών πέριξ του λιμένα καθώς και στην ευρύτερη περιοχή των Πατρών δεν είναι σημερινό, αλλά έχει εμφανιστεί από δεκαετίας και πλέον. Για τη λύση του από το 1997 έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές συσκέψεις φορέων (Περιφέρειες, Νομαρχία, Δήμος κ.λπ.) χωρίς να βρεθεί μόνιμη και βιώσιμη λύση για τη στέγαση - σίτιση των μεταναστών. Οι περισσότεροι αλλοδαποί βρίσκονται στην Πάτρα με την ελπίδα να βρουν τρόπο ώστε να μεταβούν σε κάποια χώρα της Δυτικής Ευρώπης, με αποτέλεσμα ένας πολύ μικρός αριθμός από αυτούς να προσφεύγει στη διαδικασία του ασύλου για να ενταχθεί σε οποιοδήποτε πρόγραμμα που έχει διεθνή επιχορήγηση, είτε ευρωπαϊκή είτε από τα Ηνωμένα Εθνη. Αλλωστε οι ίδιοι δηλώνουν ότι δεν έχουν ως τελικό προορισμό την Ελλάδα. Oι περισσότεροι από τους παράνομους μετανάστες προέρχονται κυρίως από χώρες που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, με συνέπεια η επιστροφή τους να είναι ιδιαίτερα δύσκολη και πολλές φορές αδύνατη. Ειδικότερα: *Οι μετανάστες εισέρχονται στη χώρα μας τις περισσότερες φορές χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα ή άλλα στοιχεία που να πιστοποιούν την ταυτότητά τους, τη χώρα προέλευσης και τη χώρα καταγωγής τους, καθιστώντας έτσι συχνότατα αδύνατη την απομάκρυνσή τους από τη χώρα, αφού οι ίδιοι δεν συνεργάζονται με το προξενείο της χώρας τους για τον εφοδιασμό τους με ταξιδιωτικά έγγραφα. *Οι περισσότερες αλλοδαπές προξενικές αρχές στη χώρα μας δεν ανταποκρίνονται εγκαίρως ή δεν προβαίνουν καθόλου στην έκδοση ταξιδιωτικών εγγράφων για τους υπό απέλαση υπηκόους τους (Πακιστάν, Ινδία, Ιράκ κ.λπ.), ενώ άλλες απαιτούν την καταβολή χρηματικού ποσού (Γεωργία, Αρμενία, Μολδαβία κ.λπ.) για την έκδοση των εγγράφων αυτών. *Υπάρχει αδυναμία αναγνώρισης παράνομων μεταναστών και έκδοσης ταξιδιωτικών εγγράφων από χώρες που δεν έχουν διπλωματική εκπροσώπηση στη χώρα μας (Αφγανιστάν, Σουδάν, Μαυριτανία, Σομαλία κ.λπ.).
*Τέλος σημειώνεται ότι υπάρχει αδυναμία απέλασης- επαναπατρισμού παράνομων μεταναστών υπηκόων Μπανγκλαντές, λόγω μη αναγνώρισης από τις αεροπορικές εταιρείες και ιδίως τις Αρχές της χώρας αυτής του προσωρινού ταξιδιωτικού εγγράφου ΕΕ (LSΡ).

Τα δρομολόγια της παράνομης εισόδου αλλοδαπών

Η οργανωμένη διακίνηση παράνομων μεταναστών, επισημαίνεται στην έκθεση, πραγματοποιείται με διαφόρους τρόπους και η είσοδός τους στη χώρα επιχειρείται είτε λάθρα είτε με νομιμοφανείς διαδικασίες. Οι κυριότερες περιπτώσεις παράνομης εισόδου αλλοδαπών καταγράφονται συνοπτικά ως εξής:

*Ελληνοαλβανικά σύνορα: Στη συντριπτική πλειονότητά τους οι παράνομοι μετανάστες είναι υπήκοοι Αλβανίας.

*Ελληνοσκοπιανά σύνορα: Εισέρχονται κυρίως υπήκοοι FΥRΟΜ, πρώην Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας Γιουγκοσλαβίας, υπήκοοι Αλβανίας και μικρός αριθμός Ασιατών.

*Ελληνοβουλγαρικά σύνορα: Μετά τη 1.1.2007 (ημερομηνία ένταξης Βουλγαρίας- Ρουμανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση) παρατηρείται το φαινόμενο να εισέρχονται παράνομα υπήκοοι της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, της Ασίας και της Αφρικής μέσω Τουρκίας στη Βουλγαρία και ακολούθως, με τη βοήθεια οργανωμένων κυκλωμάτων, στη χώρα μας.

Την τελευταία διετία σημειώθηκε κατακόρυφη αύξηση του αριθμού των παράνομων μεταναστών που καταγράφηκαν να εισέρχονται από τα θαλάσσια σύνορα, ιδιαίτερα δε το 2008, οπότε είχαμε αύξηση 75,4% σε σχέση με το 2007. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τα θέματα έρευνας και διάσωσης παράνομων μεταναστών, σημειώνεται ότι κατά το έτος 2007 ανελήφθησαν 147 επιχειρήσεις και διασώθηκαν 2.068 άτομα. Κατά το έτος 2008 ανελήφθησαν 375 επιχειρήσεις και διασώθηκαν 7.757 άτομα. Επίσης, το έτος 2006 συνελήφθησαν 994 διακινητές παράνομων μεταναστών, ενώ το έτος 2007 1.421, σημειώθηκε δηλαδή αύξηση 43%. Το έτος 2008 καταγράφηκαν 2.221 συλλήψεις διακινητών.

www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: