5 Απρ 2009

Δέκα αντιεξουσιαστές στο μικροσκόπιο της ΕΛ.ΑΣ.

http://www.espressonews.gr/files/ArticlePhotos/20080210/thumbs/epeis1_494x320.jpg

ΔΕΚΑ αντιεξουσιαστές, οι οποίοι- σύμφωνα με τα στοιχεία
που έχουν προκύψει- πρωταγωνίστησαν στην επίθεση στο Κολωνάκι πριν από είκοσι ημέρες και τις τελευταίες εβδομάδες συμμετείχαν και σε άλλες εμπρηστικές ενέργειες σε διάφορα σημεία της Αττικής έχουν τεθεί στο μικροσκόπιο των Αρχών Ασφαλείας. Οι αξιωματικοί της Ασφάλειας Αττικής και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας που χειρίζονται από κοινού την υπόθεση, αισιόδοξοι για πρώτη φορά, μιλούν για «τα πιο σημαντικά (και κυρίως απτά) στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους σχετικά με τη δράση αναρχικών ομάδων την τελευταία τετραετία».

Οι δέκα ύποπτοι έχουν τεθεί υπό στενή παρακολούθηση,ενώ συλλέγονται στοιχεία για τις διασυνδέσεις τους,κυρίως μέσω της ανάλυσης τηλεφωνικών κλήσεων και SΜS. Η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών και της ΕΛ.ΑΣ. επανεξετάζει παράλληλα τους φακέλους των τελευταίων επιθέσεων ενόπλων οργανώσεων και αναρχικών ομάδων, ενώ ταυτόχρονα διερευνώνται τυχόν σχέσεις τους με κακοποιούς του κοινού ποινικού δικαίου.

«Στον ευρύτερο χώρο του αντάρτικου πόλης τις τελευταίες ημέρες φαίνεται να υπάρχουν εσωτερικές διεργασίες» υποστηρίζουν ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ.

«Μας κάνει εντύπωση ότι τις τελευταίες εβδομάδες δεν έχει εμφανιστεί η “Σέχτα Επαναστατών”.Από την άλλη πλευρά όμως φοβόμαστε ότι εντός των επομένων ημερών θα υπάρξει νέα επίθεση του “Επαναστατικού Αγώνα”,πιθανόν μια ενέργεια που θα έχει άμεση σχέση με τα σκάνδαλα των τελευταίων μηνών...» σημειώνουν.

Κινήσεις αναμένονται και από τις ομάδες εμπρηστών που κινούνται στον λεγόμενο αντιεξουσιαστικό χώρο. Πέραν των υπόπτων που παρακολουθούνται όμως, η Αστυνομία δεν είναι εύκολο να εντοπίσει ποιοι από το πλήθος των αντιεξουσιαστών δραστηριοποιούνται σε αυτές τις ομάδες.

«Υπολογίζουμε ότι σε όλη την Ελλάδα δραστηριοποιούνται μετά τα γεγονότα του Δεκεμβρίου περισσότεροι από 5.000 αντιεξουσιαστές, ενώ συμμετέχουν και αλλοδαποί»αναφέρει στέλεχος του υπουργείου Εσωτερικών.

«Μας προβληματίζει ιδιαίτερα η δράση αντιεξουσιαστών εκτός από την Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες περιοχές, όπως η Λάρισα,η Πάτρα,η Τρίπολη,τα Χανιά, το Ηράκλειο και πόλεις της Θράκης. Στην Αθήνα υπάρχουν σήμερα 27 στέκια αντιεξουσιαστών, που πλαισιώνονται ολοένα με περισσότερα άτομα»σημειώνει.

Οι εμπρηστικές ομάδες δρουν σαν να μην υπάρχει Αστυνομία, σαν να μην μπορεί να τις σταματήσει τίποτε. Τον τελευταίο καιρό έχουν πραγματοποιήσει άριστα οργανωμένες επιθέσεις ομάδες που αν μετρηθούν, με βάση τα ονόματά τους, ξεπερνούν τις 15. Αλλά, όπως σημειώνουν οι αστυνομικοί, απλώς αλλάζουν διαρκώς ονόματα για να δείχνουν ισχύ πυρός. Οπως υπολογίζεται, σε αυτές τις ομάδες συμμετέχουν συνολικά περί τα 50-100 άτομα.

Οι ληστές με τα μαύρα
«Στην πρώτη γραμμή πυρός των αντιεξουσιαστών βρίσκεται αναμφίβολα μια πολυμελής ομάδαμε μεγάλες επιχειρησιακές δυνατότητες, που άρχισε να δραστηριοποιείται το 2003»εκτιμούν αξιωματικοί που παρακολουθούν τις κινήσεις αντιεξουσιαστών. Και αναφέρουν:

«Από την ομάδα αυτή προήλθε και η επονομαζόμενη “συμμορία ληστών με τα μαύρα” που προχώρησε σε ληστείες τραπεζών στο κέντρο της Αθήνας. Στην ίδια ομάδα συμμετέχουν άτομα που προχώρησαν σε αρπαγές όπλων από αστυνομικούς, σε επιδρομές σε καταστήματα πώλησης όπλων και σε άλλες ενέργειες. Η αρχική ομάδα “κρούσης” φαίνεται μάλιστα ότι έχει πλέον πλαισιωθεί και από άλλα άτομα που προχωρούν στο μπαράζ επιθέσεων των τελευταίων ημερών».

Το στοίχημα για τους υψηλόβαθμους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. αυτή τη στιγμή είναι να κατορθώσουν να εκμεταλλευθούν αποτελεσματικά τα στοιχεία που έχουν ανακαλυφθεί από την επίθεση της ομάδας περίπου 20 κουκουλοφόρων στις 13 Μαρτίου 2009 στο Κολωνάκι. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. διερευνούν αναλυτικά τις κινήσεις και τη δραστηριότητα δέκα ατόμων- οι περισσότεροι είναι ηλικίας 20-25 ετών- που έχει «ταυτοποιηθεί» ότι συμμετείχαν στην επίθεση. Για αυτά τα άτομα υπήρχαν ήδη στοιχεία στις υπηρεσίες Κρατικής Ασφάλειας για συμμετοχή τους σε παλαιότερες ενέργειες αντιεξουσιαστικών οργανώσεων. Μάλιστα οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. πιθανολογούν ότι κάποια από αυτά τα άτομα σχετίζονται και με την εμπρηστική επίθεση που σημειώθηκε τη νύχτα της Καθαράς Δευτέρας στους συρμούς του ΗΣΑΠ στην Κηφισιά, όπου προκλήθηκαν ζημιές της τάξεως των 18 εκατομμυρίων ευρώ. Την ευθύνη για την επίθεση αυτή είχαν αναλάβει οι «Συμμορίες Συνείδησης» σε συνεργασία με τους «Εξτρεμιστές Περάματος».

«Η σχέση αντιεξουσιαστών με κακοποιούς του κοινού ποινικού δικαίου είναι πλέον αναμφισβήτητη και ξεκινά συνήθως μέσα στις φυλακές»αναφέρουν οι αστυνομικοί. Τα δείγματα αυτών των σχέσεων είναι πολλά. Οταν απέδρασε οΚώστας Πάσσαρης από το Γενικό Κρατικό το 2001, τον υπέθαλψαν αντιεξουσιαστές που προετοιμάζονταν μάλιστα μαζί του να προχωρήσουν σε σειρά επιθέσεων. Στην απαγωγή του επιχειρηματίαΓιώργου Μυλωνάστη Θεσσαλονίκη συμμετείχαν ο διαβόητος κακοποιός Βασίλης Παλαιοκώστας με συνεργούς άτομα από τον αντιεξουσιαστικό χώρο. Πολλές φορές ομάδες αντιεξουσιαστών οργανώνουν κινήματα συμπαράστασης σε ποινικούς, όπως οΕυάγγελος Πάλλης, ο Βασίλης Παλαιοκώστας και άλλοι κακοποιοί. Επιπλέον έχει διαπιστωθεί ότι από γνωστά στέκια αντιεξουσιαστών στα Εξάρχεια περνούσαν και γνωστοί ποινικοί. Οι αντιεξουσιαστές, λένε οι αστυνομικοί, γοητεύονται... από τις επιχειρησιακές δυνατότητες των ποινικών και σε αυτούς αναζητούν συχνά τα όπλα τους. Από την άλλη πλευρά οι ποινικοί«βρίσκουν στις ομάδες αντιεξουσιαστών τη συμπαράσταση και την πίεση προς τις Αρχές που δεν έχουν όχι μόνον από τους συγγενείς τους, αλλά ούτε καν από τους πρώην συνεργούς τους».

Συσκέψεις και μέτρα
Τις τελευταίες ημέρες στο Αρχηγείο της Αστυνομίας πραγματοποιούνται διαδοχικές συσκέψεις με τη συμμετοχή του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. κ.Βασίλη Τσιατούρα, του αττικάρχη κ.Γιάννη Ραχωβίτσα, του προϊσταμένου της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας κ. Δημήτρη Χωριανόπουλουκαι του διοικητή της Ασφάλειας Αττικής κ. Ιωάννη Δικόπουλου, οι οποίοι χειρίζονται από κοινού τις υποθέσεις δράσης κουκουλοφόρων και ενόπλων οργανώσεων. Οι συναντήσεις αυτές γίνονται υπό την εποπτεία του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών κ.Χρήστου Μαρκογιαννάκη , ο οποίος έχει ζητήσει να εφαρμοστεί «επιθετική τακτική».

Και αυτό γιατί, παράλληλα με την κλασική τρομοκρατία, η δράση των κουκουλοφόρων στην Αθήνα αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις- σημειώθηκε πραγματική έκρηξη μετά τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου στα Εξάρχεια, λένε οι αστυνομικοί, και ακολούθησε δεύτερος γύρος εν όψει της δίκης τουΓιώργου Βούτση Βογιατζή , ο οποίος καταδικάστηκε τελικά την περασμένη Πέμπτη για τη ληστεία στην Εθνική Τράπεζα στου Γκύζη.

Σε αυτές τις συνθήκες αποφασίστηκε άρον άρον κατά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ την προηγούμενη Τρίτη η επαναλειτουργία των 1.100 καμερών στους δρόμους του Λεκανοπεδίου, η δημιουργία τράπεζας DΝΑ, η δυνατότητα άρσης του πανεπιστημιακού ασύλου με ταχύτερες διαδικασίες, ο τερματισμός καταλήψεων, οι κατ΄ οίκον έλεγχοι και η άρση του απορρήτου των επικοινωνιών με ταχείες διαδικασίες.

Η δράση της «Σέχτας Επαναστατών»
Στο μεταίχμιο μεταξύ «Επαναστατικού Αγώνα» και ομάδων εμπρηστών κινείται η «Σέχτα Επαναστατών», οργάνωση που πρωτοεμφανίστηκε με την επίθεση κατά του Αστυνομικού Τμήματος Κορυδαλλού στις αρχές του περασμένου Φεβρουαρίου. Ηδη από τότε καταφέρθηκε με την προκήρυξή της και εναντίον των μέσων μαζικής ενημέρωσης προειδοποιώντας με συντονισμένα και θεαματικά χτυπήματα. Ακολούθησαν οι ριπές των όπλων της κατά του τηλεοπτικού σταθμού Αlter, το βράδυ της 17ης Φεβρουαρίου, και μετά η δεύτερη προκήρυξή της που έθετε στο στόχαστρό της την Ενημέρωση και τους δημοσιογράφους.

«Ο καιρός που είσασταν στο απυρόβλητο τελείωσε»ανέφεραν οι τρομοκράτες και στη συνέχεια έγραφαν στην προκήρυξή τους:

«Ας μάθουν οι γυμνοσάλιαγκες της μηντιακής δημοσιογραφίας ότι εκτός από τα σάλια που αφήνουν πίσω τους για να κολακεύουν τους καθεστωτικούς προϊσταμένους τους και τα συμφέροντα των χορηγών τους σύντομα θα αφήσουν κι αίμα».

http://www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: