10 Απρ 2009

Απαγωγές και δολοφονίες στο Κόσοβο το 1999 καταγράφει έρευνα του BBC

http://www.kosovo.net/an5.jpg

Στοιχεία για την απαγωγή και κακομεταχείριση χιλιάδων ανθρώπων, πριν και μετά την δυτική στρατιωτική επέμβαση το 1999, αλλά και για δολοφονίες φέρνει στο φως έρευνα του BBC. Στα περιστατικά ενέχονται μέλη του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου (KLA).

Τα θύματα των απαγωγών και από τις δύο πλευρές, που σύμφωνα με τις πηγές συνολικά ανέρχονται σε 2.000, ήταν Σέρβοι, Αλβανοί και Ρομά που κατοικούσαν στην επαρχία.

Επιπλέον το BBC αναφέρει ότι σύμφωνα με μαρτυρίες πολλοί από τους απαχθέντες από τον KLA δολοφονήθηκαν και στη συνέχεια τα όργανά τους πωλήθηκαν. Πρώην έγκλειστος σε φυλακή του KLA στη βόρεια Αλβανία μίλησε ανώνυμα για βασανισμούς των κρατουμένων.

Τα στοιχεία που συνέλεξαν για το θέμα επιθεωρητές του ΟΗΕ, προσθέτει το BBC, καταστράφηκαν από το Διεθνές Δικαστήριο για τα Εγκλήματα Πολέμου στη Χάγη.

Πάνω από 500 Σέρβοι από το Πριζρεν του Κοσβου είναι μέχρι σήμερα αγνοούμενοι ενώ σε 1.500 υπολογίζονται οι αγνοούμενοι Αλβανοί.

Η πολιτική ηγεσία της αποσχισθείσας επαρχίας απορρίπτει τις καταγγελίες.

Ο πρωθυπουργός Χασίμ Θάτσι, ο οποίος ήταν μέλος του KLA, δήλωσε ότι μεμονωμένα μέλη του KLA «ντρόπιασαν τη στολή τους» και ότι ο Στρατός έχει αποστασιοποιηθεί από αυτές τις ενέργειες, που ήταν και «ελάχιστες» πρόσθεσε.

Newsroom ΔΟΛ

http://strategy-geopolitics.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: