30 Μαρ 2009

Απάντηση στον Μιλόσοσκι

Απαντητική επιστολή τεσσάρων σελίδων απέστειλε η Ελληνίδα Υπουργός Εξωτερικών προς τον ομόλογό της της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλοσόσκι.

Η επιστολή επιδόθηκε στις 24 Μαρτίου με ρηματική διακοίνωση.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, στην επιστολή εκφράζεται η βούληση για παραγωγικές διμερείς σχέσεις με τη σημείωση όμως ότι μοναδικό αντικείμενο διαπραγμάτευσης αποτελεί το πρόβλημα της ονομασίας

Παράλληλα, απορρίπτεται η πρόταση της ΠΓΔΜ για τη σύσταση επιτροπής που μεταξύ άλλων θα επανεξέταζε τα σχολικά βιβλία, με το επιχείρημα ότι η «ιστορία δεν είναι θέμα επιτροπών».

Η γειτονική χώρα καλείται επίσης να δείξει εμπράκτως σεβασμό στις σχέσεις καλής γειτονίας και στην ενδιάμεση συμφωνία ενώ τονίζεται ότι ο εθνικισμός εμποδίζει την ευρωατλαντική πορεία της ΠΓΔΜ.

«Η υπουργός Εξωτερικών στην επιστολή της τονίζει ότι η Ελλάδα έχει όλα αυτά τα χρόνια επιδείξει ειλικρινή βούληση ανάπτυξης ομαλών και παραγωγικών διμερών σχέσεων με τη γειτονική χώρα, όχι μόνο με λόγια, αλλά και με έργα και ταυτόχρονα ότι το ζήτημα που απασχολεί είναι το ανοιχτό θέμα της ονομασίας» ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Σε άλλο σημείο, αναφέρει ότι αυτό που απαιτείται δεν είναι λόγια που έχουν ως σκοπό τη δημιουργία εντυπώσεων, αλλά πράξεις για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, που βρίσκεται στην καρδιά των διμερών σχέσεων με την ΠΓΔΜ και τις επηρέαζει.

Σχετικώς με τις διάφορες προτάσεις περί σύστασης Επιτροπών, η υπουργός κάνει ξεκάθαρο ότι η Ιστορία είναι γνωστή και δεν μπορεί να αποτελέσει αντικειμενο διαπραγματεύσεων και Επιτροπών,ενώ, όσον αφορά τα περί σύστασης Επιτροπής για τη βελτίωση του κλίματος των διμερών σχέσεων,η κα. Μπακογιάννη επισημαίνει ότι αυτό που απαιτείται για να διασφαλισθούν αυτά, δεν είναι τίποτε άλλο από τον έμπρακτο σεβασμό θεμελιωδών αρχών των σχέσεων καλής γειτονιάς, καθώς επίσης και όλων των σχετικών με τις διμερείς σχέσεις προνοιών και άρθρων που υπάρχουν στην Ενδιάμεση Συμφωνία.

Κληθείς να σχολιάσει πρόσφατες δηλώσεις της καγκελάριου της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ για την ΠΓΔΜ και το ΝΑΤΟ, ο κ. Κουμουτσάκος περιορίστηκε να δηλώσει ότι «αυτό που έχει τη βαρύνουσα πολιτική σημασία είναι ότι υπάρχει όμοφωνη απόφαση της Συμμαχίας, ότι χωρίς την προηγούμενη επίλυση του θέματος της ονομασίας, δεν μπορεί να υπάρξει πρόσκληση για ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ».

City 99,5, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: