29 Μαρ 2009

ΠΓΔΜ Παζάρια προεδρικών υποψηφίων

http://www.makthes.gr

Τα δίνουν όλα, όπως φαίνεται, οι δύο υποψήφιοι που κατέλαβαν την πρώτη και τη δεύτερη θέση στις προεδρικές εκλογές της περασμένης Κυριακής στην ΠΓΔΜ.

Σκόπια -
Του Ντίμιταρ Πέτροφσκι

Ο Γκεόργκι Ιβάνοφ, του κυβερνώντος κόμματος ΒΜΡΟ, που απέσπασε το 35% των ψήφων, και ο Λιούμπομιρ Φριτσκόφσκι, της αντιπολιτευόμενης Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης, που πήρε 20%, αναμετρόνται στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών την ερχόμενη Κυριακή και διαγκωνίζονται ποιος θα προσεταιριστεί το 45% που μοιράστηκαν οι υπόλοιποι πέντε υποψήφιοι, εκ των οποίων οι τρεις Αλβανοί.
Το βρόμικο παιχνίδι των αποκαλύψεων του παρελθόντος του καθενός δεν λείπει από την προεκλογική αντιπαράθεση. Το ΒΜΡΟ κατηγορεί τον Φριτσκόφσκι ότι το 2001 είχε δώσει κρατικά μυστικά στους Αλβανούς και αυτός απαντά κατηγορώντας το ΒΜΡΟ για “μαύρη καμπάνια”.
Αν και τα επιτελεία των δύο υποψηφίων ξεδιπλώνουν ήδη τις τακτικές τους, υπάρχουν και οι επιμέρους στόχοι. Το ΒΜΡΟ και ο Ιβάνοφ, λ.χ., επιδιώκουν την κινητοποίηση των ψηφοφόρων, ώστε η συμμετοχή να υπερβεί το 40%, όπως απαιτεί το Σύνταγμα, για να είναι νόμιμη η προεδρική εκλογή. Αναλυτές δεν αποκλείουν τη μη επίτευξή του, κάτι που θα οδηγήσει σε πολιτική αστάθεια τη χώρα.

ΦΡΙΤΣΚΟΦΣΚΙ ΚΑΛΕΙ ΣΕ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ
Στόχος του Φριτσκόφσκι είναι να μπορέσει να πετύχει μια ευρεία συμπαράταξη των αντιπολιτευόμενων δυνάμεων στη βάση του διλήμματος: από τη μία οι δυνάμεις υπέρ του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. και από την άλλη οι Γκρούεφσκι και Ιβάνοφ, που υποθηκεύουν το μέλλον της χώρας. Όμως ο πρώην υπουργός Εσωτερικών και Εξωτερικών δεν είναι ο άνθρωπος που μπορεί να συσπειρώσει τις αντιπολιτευόμενες δυνάμεις. Ούτε βέβαια ο Ιβάνοφ μπορεί να επαναφέρει στο ΒΜΡΟ τους δυσαρεστημένους του, που κατευθύνθηκαν στον Μπόσκοφσκι, ο οποίος τώρα σκέφτεται τη συγκρότηση νέου πολιτικού κόμματος, έχοντας την πολιτική προίκα του 15% του πρώτου γύρου. Άρα δεν θα τοποθετηθεί τόσο εύκολα υπέρ του ενός ή του άλλου υποψηφίου.
Προχθές στην ΠΓΔΜ διαδόθηκε μια φήμη για συνάντηση του προσωρινού ηγέτη της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης Ζόραν Ζάεφ (μετά τις εκλογές θα αναλάβει την ηγεσία ο απερχόμενος πρόεδρος της χώρας Μπράνκο Τσερβένκοφσκι) με τον ηγέτη του αλβανικού κόμματος Δημοκρατική Ένωση για την Ένταξη Αλί Αχμέτι (πρώην ηγέτη του UCK). Ο πρώτος επιβεβαίωσε τη συνάντηση, ο δεύτερος αρνήθηκε τα περί υποστήριξης του Φριτσκόφσκι.
Εκτός των άλλων, οι δύο προεδρικοί υποψήφιοι που τερμάτισαν στην τρίτη και την τέταρτη θέση, δηλ. ο Μπόσκοφσκι (από το χώρο του ΒΜΡΟ) και ο Σελμάνι (αλβανός ηγέτης ευρύτερης αποδοχής), ρωτήθηκαν ποιον θα υποστηρίξουν την ερχόμενη Κυριακή. Ο πρώτος δήλωσε ότι δεν θα υποστηρίξει κανέναν από τους δύο, ενώ ο δεύτερος δεν θέλησε να πει στους ψηφοφόρους του ποιον να προτιμήσουν.

ΑΝΤΑΛΛΑΓΕΣ ΨΗΦΩΝ
Ένα άλλο επίπεδο στο οποίο μπορούν να κριθούν οι προεκλογικές συμμαχίες είναι οι δημοτικές εκλογές και ο δεύτερος γύρος που διεξάγεται μαζί με αυτόν για τις προεδρικές εκλογές. Το ΒΜΡΟ φέρεται να έχει προτείνει στον Αχμέτι την υποστήριξη των υποψηφίων του στους δήμους Τετόβου, Γκόστιβαρ, Στρούγκας, με αντάλλαγμα φυσικά την υποστήριξη των Αλβανών στον Ιβάνοφ. Κάποιες εκτιμήσεις στα Σκόπια, ωστόσο, αναφέρουν ότι οι σχέσεις του πρωθυπουργού και ηγέτη του ΒΜΡΟ Νίκολα Γκρούεφσκι με τον Αλί Αχμέτι δεν είναι και τόσο καλές. Άλλωστε η συνάντηση Ζάεφ - Αχμέτι έχει ήδη ανάψει φωτιές στα πολιτικά παρασκήνια, όπου οι διεργασίες θα είναι ακόμη εντονότερες τις ημέρες που ακολουθούν.
Όλα λοιπόν παραμένουν ανοιχτά. Ακόμη και η περίπτωση νέων προεδρικών εκλογών (αν δεν επιτευχθεί η συμμετοχή του 40%), για τις οποίες ήδη ακούγεται το όνομα του πρώην υπουργού Εξωτερικών και προέδρου της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ Σερτζιάν Κερίμ ως νέου υποψήφιου - πιο διαλλακτικού από τον Ιβάνοφ και πιο αποδεκτού από τον Φριτσκόφσκι.


Δεν υπάρχουν σχόλια: